Dikkat! “Az miktardan bir şey olmaz” demeyin!

Çocuklarda Besin Alerjisinin Temel Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Dünyada ve ülkemizde her 100 çocuktan yaklaşık 8’inde besin alerjisi görülüyor. Gelişmiş ülkelerde şehirleşme, hareketsiz yaşam gibi faktörler çocuklarda besin alerjisinin temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Çocuk Alerjisi Uzmanı Dr. Ezgi Topyıldız, besin alerjisinin genellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde görüldüğünü ve bu durumun büyüme ile gelişmeyi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Alerjiye neden olan besinler arasında inek sütü, yumurta, soya, buğday, yer fıstığı, kuruyemişler, balık ve kabuklu deniz ürünleri bulunuyor. Besin alerjisi olan çocukların yaşam kalitesinin düşebileceğini vurgulayan Dr. Ezgi Topyıldız, doğru tanı ve tedavi ile çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini belirtiyor.

Bazı besin alerjileri zamanla kaybolabilirken, bazıları yaşam boyu devam edebiliyor. Besin alerjisinin oluşması için besinin yenilmesi gerekmez; bazen sadece koklamak veya temas etmek bile alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Tedavi Yöntemleri

Besin alerjisinin tedavisinde çocuğun güvenliğini sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak ön planda tutulur. Dr. Ezgi Topyıldız, besin alerjisinin tedavisinde 5 kritik kuralı paylaşıyor:

  • Alerjen besinin diyetten çıkarılması: Alerjiye neden olan besinler diyetten çıkarılır ve ebeveynlere etiket okuma alışkanlığı kazandırılır.
  • Beslenme ve takviye planı: Besin eksikliklerini önlemek için çocuğa özel beslenme planı oluşturulur.
  • Acil durum yönetimi: Ciddi reaksiyon riski taşıyan çocuklar için adrenalin oto-enjektörleri reçete edilir.
  • Oral immünoterapi (OIT): Besin alerjisi olan çocuklarda bağışıklık sisteminin alerjen besine toleransının artırılması hedeflenir.
  • Düzenli takip: Çocuk alerjisi uzmanı tarafından düzenli olarak takip edilmesi gereklidir.

Related Posts

Testosteron tedavisi: İğne mi, risk mi?

Doğal yollar sonuç vermezse testosteron tedavisi seçenek olabilir. Ancak etkisi kadar riski de uzman kontrolü gerektirir. Hormon tedavisi yalnızca kan testiyle doğrulanmış vakalarda ve düzenli doktor takibiyle uygulanmalı Her yaşa uygun olmayabilir.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.