Şubat 5, 2025

Seher Haber – Güncel ve Doğru Haberler

Güncel ekonomi, spor, teknoloji, magazin haberleri için doğru adres: Seher Haber – Doğru bilgi, hızlı erişim!

Buharda 2 ayda yetişiyor. Almanya, Fransa almak için şimdiden sıraya girdi

Sivas'ta Merkeze bağlı Yukarıyıldızlı köyü yakınlarında kentin en büyük cam serası kuruldu. 41 bin metrekare alana sahip olan ve jeotermal enerji ile ısıtması sağlanan tesiste domates üretimi yapılacak. Ekimi yapılan domates fidelerinin 2 ay ...

Sivas’ta Jeotermal Enerjili Dev Cam Sera Kuruldu!

Sivas’ta Merkeze bağlı Yukarıyıldızlı köyü yakınlarında kentin en büyük cam serası faaliyete geçti. Jeotermal enerji ile ısıtılan 41 bin metrekarelik alanda domates üretimi yapılacak. Yatırımda, özellikle gençlere ve yöre sakinlerine istihdam olanağı sunulacak.

Domates fidelerinin, ekimden itibaren 2 ay içinde hasat edilmesi bekleniyor. Sadece üniversite öğrencileri değil, aynı zamanda yöre halkından da destek gören tesiste toplamda 50 kişi çalışma imkanı bulacak.

‘5 Bin Ton Domates Üretilecek!’

Seranın proje koordinatörü olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ), Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Organik Tarım Bölümü Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, yaptığı açıklamada, “Sivas’ın en büyük cam serası burada kuruldu. Toplamda 41 bin metrekarelik alana sahip olan sera, yaklaşık 70 gün sonra mahsullerini vermeye başlayacak” dedi.

Yörük, “Sera üretimlerimizi Avrupa’ya ihraç ediyoruz. Bu, Sivas’ta tamamlanan üçüncü büyük proje. Toplamda 120 dönüm cam seramız bulunuyor ve yılda 5 bin ton domates üreteceğiz. Bu da Sivas ekonomisine yaklaşık 6 milyon dolarlık bir katkı sağlayacak” diye ekledi.

’36 Derecelik Jeotermal Enerji Kullanan Sera!’

Seranın diğer seralardan farklılığını vurgulayan Yörük, “Bu sera, Türkiye’nin en düşük enerji tüketen seralarından biri olma özelliğine sahip. 36 derecelik jeotermal suyla çalışan bir seramız var. Bu, diğer jeotermal sera projeleri için de bir örnek teşkil ediyor. Yüksek yatırım maliyetine rağmen, geri dönüş hızı oldukça yüksek.

Yörük, “Eskiden 70-80 derece gerektiren jeotermal seralar vardı. Şimdi ise 36 dereceyle çalışan bir sera olduğu için ilk yatırım maliyeti biraz yüksek olsa da, geri dönüş hızı oldukça iyidir” şeklinde konuştu.