Nefes darlığı ve çarpıntıyı hafife almayın! Kalp kapaklarınızda sorun olabilir

Sessiz bir uyarı

Nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi şikayetler günlük yaşam içinde sık karşımıza çıkan durumlar arasında yer alıyor ve bu belirtiler kalp kapak hastalıklarının habercisi olabilir. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, bu belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, “Kalp kapak hastalıkları, erken teşhis edilmediğinde yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir ve hayati risklere neden olabilir. Türkiye’de her yıl binlerce kişi bu hastalıklar nedeniyle tedavi görmek zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

Yaşam süresinin uzaması hastalığın önemini arttırıyor

Dünya genelinde yüzde 2 civarında görülen kalp kapak hastalıkları, 75 yaş ve üzerindeki bireylerde daha sık rastlanan bir sorun haline geliyor. Prof. Dr. Selim İsbir, beklenen yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kalp kapak hastalıklarının daha da önem kazandığını belirterek, “Özellikle ileri evrelerde hastanın yaşadığı nefes darlığı, çabuk yorulma ve göğüs ağrısı gibi semptomlar günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Bu durum bireylerin sosyal hayattan uzaklaşmasına ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda çalışma çağındaki bireylerde de sosyal izolasyonun artmasına neden olabilir. Kalp kapak hastalıkları, sosyal ve ekonomik etkileriyle birlikte önemli bir sorun oluşturur. Özellikle kalbin sol tarafındaki mitral ve aort kapakları, yaşa bağlı kireçlenmeye oldukça yatkındır. Kalp kapak hastalıkları, prognoz açısından birçok kanser türünden daha kötü sonuçlar doğurabilir” ifadelerini kullandı.

Bu belirtiler varsa acilen hekime başvurulmalı

Prof. Dr. Selim İsbir, göğüs ağrısı, nefes alamama hissi, aniden bayılma ve şiddetli çarpıntı gibi belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerektiğini belirtti. İsbir, kalp kapaklarını kapıya benzeterek yaşa bağlı kireçlenmeyle oluşan problemlerin kalbin kan döngüsünde sorunlara neden olduğunu aktardı. Ayrıca kalpte düzensiz atımların varlığının da önemli bir bulgu olduğunu söyleyen İsbir, bu durumda kalpte pıhtı oluşabileceğini ve beyne ulaşması halinde felce yol açabileceğini ekledi.

Erken tanıyla tedavi şansı yüksek

Prof. Dr. İsbir, nefes darlığı ve düzensiz kalp atımları şikayeti yaşayan bireylerin mutlaka kalp kapakları kontrol ettirmesi gerektiğini söyledi. “Kalp kapak hastalıkları tanısı konulduğunda tedavi şansı yüksektir ve tedavi oldukça başarılıdır” diyen İsbir, kalp kapaklarının protez kapaklarla değiştirilmesinin sıkça tercih edilen bir tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Özellikle kalp kası zayıflamamış hastalarda yapılan kalp kapak ameliyatlarının yüksek başarı şansı sunduğunu ve hastaların ameliyat sonrası normal hayatlarına devam edebileceklerini açıkladı.

“Tedavide uygulanacak yöntemi hastanın durumu belirler”

Son yıllarda popüler hale gelen kasıktan kapak değişimi işleminin uygun hastalarda başarılı sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. İsbir, bu işlemin hasar görmüş kapağa yeni bir kalp kapağı yerleştirilmesini içerdiğini açıkladı. Ancak hangi hastaya hangi yöntemin uygulanacağının hastadan hastaya değiştiğini belirten İsbir, kalp kapak hastalıklarının erken tanı ve tedavi ile birçok komplikasyonun önlenebileceğini vurguladı.

Kapak ameliyatı olan hastalar enfeksiyona dikkat!

Ameliyat sonrası enfeksiyona karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Selim İsbir, kalp kapağı değişimi olan hastaların kan sulandırıcı ilaçları düzenli kullanmaları gerektiğini söyledi. Enfeksiyon ve kanama konusunda diş tedavileri sırasında dikkatli olunması gerektiğini ifade eden İsbir, herhangi bir girişimsel işlem veya ameliyat durumunda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Dünyada yedinci vaka: 34 haftalık doğan Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı. Kritik ameliyatın başarıyla tamamlandığını ifade eden Kütahya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Aydın, “Bilimsel olarak da dünyada yedinci vaka. Böyle tıbbi literatüre geçecek operasyonu tüm ekibimizle birlikte yaptığımız için hepimiz mutluyuz” dedi.

Havalar ısınıyor, sahte güneş kremlerine dikkat!

“Ürün takip sisteminde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır”

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Bebeklerini sallayan, zıplatan ebeveynler dikkat: Hayati risk taşıyor!

Fırçalamak yetmez, yanlış diş ipi de çok tehlikeli! Doğrusu nasıl seçilir?

Çoğu hekim düzenli olarak diş ipi kullanılmasını önerse de diş ipi kullanımı hakkında bilmediğiniz birçok şey olabilir. Örneğin tüm diş tipleri için uygun tek bir diş ipi yoktur ve diş ipi kullanmanın teknikleri vardır. Diş ipi kullanımına dair muhtemelen bugüne dek duymadığınız detayları sizler için derledik!

Sakızın da artısı eksisi var! Çiğneyince diş fırçası gibiymiş ama tek şartla

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimleri sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı bünyesinde hasta kabulüne başlayan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Karagözlü, çocuk kardiyolojisi hakkında bilgi verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir