Emekli olduktan sonra çalışınca emekli maaşı düşer mi?

Türkiye’de Emekli Olanlar, Çalışmaya Devam Ediyor: İşte Detaylar

Türkiye’de emekli olan ancak emekli aylığı ile geçinemeyen 2 milyondan fazla kişi, çalışmaya devam ediyor. Emekliler, hem hak kaybı yaşamamak hem de geçimlerini sağlamak için çeşitli formüller arıyorlar.

Geçtiğimiz yıl 2024 ile 2025 yılı arasında yaşanan yüzde 30-31’lik farktan etkilenmemek için binlerce kişi emekli olurken, birçoğu emekli olduktan sonra dahi çalışmaya devam etti. Ancak yeni sorular da beraberinde getirmeye başladı. Çalışarak emekli olanlar, emekli aylıklarının düşüp düşmeyeceği konusunda endişeli.

Ahmet Kıvanç, konunun uzmanlarından biri olarak, emekli aylıkları ile ilgili detayları Habertürk’te paylaştı. Bir okurunun emeklilik süreciyle ilgili sorusunu yanıtlarken, “15 Ocak 2025’ten önce emekli olup tekrar çalışmaya başlayan bir kişi, aylıkta düşüş yaşamadan 9.500 TL ek gelire sahip olabilir” dedi. Ayrıca, emekli aylıklarının 2025 yılındaki düşüşünden etkilenmemek için erken başvurunun önemine dikkat çekti.

Geç Emeklilik Durumunda Yaşanabilecek Kayıplar

Başka bir okurunun, sigorta giriş tarihinden sonra emekli olması durumunda aylık miktarının düşüp düşmeyeceği sorusuna Kıvanç, net bir yanıt veremeyeceğini belirtti. Ancak hükümetin enflasyon ve büyüme hedeflerine göre, beş yıl çalıştıktan sonra 2024 yılındaki aylık seviyesine ulaşmanın mümkün olabileceğini söyledi. Eğer 2026 yılında emekli olunursa, yaşanacak kaybın bir kısmının telafi edilebileceğini belirtti. Ayrıca, emekli aylığı bağlatmayıp çalışmaya devam etmenin de maliyeti olduğunu vurgulayarak, “Emekli aylığını alarak çalışmaya devam etmek daha avantajlı olabilir” dedi.

Pirim Günü Eksik Olanların Durumu

1988 yılında sigorta girişi yapmış ancak prim günü eksik olan bir kişinin emeklilik sürecini değerlendiren Kıvanç, “Prim gününüz 3600’den fazla ise 58 yaşında emekli olabilirsiniz. Ya da 5225 veya 5300 prim gününü tamamlayarak normal emeklilik hakkı elde edebilirsiniz” açıklamasında bulundu. Eksik günlerin doğum borçlanması veya isteğe bağlı sigorta primi ile tamamlanabileceğini belirtti.

Related Posts

Son tarih 31 Temmuz: 3,2 milyon kişinin ehliyeti geçersiz sayılabilir

Son tarih 31 Temmuz: 3,2 milyon kişinin ehliyeti geçersiz sayılabilir

Altın güne yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Zirai don vurdu kiraz yemeden bitti

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk havanın vurduğu kiraz ağaçlarında verim ülke genelinde yüzde 70-80 oranında azaldı. Son hasadın yapıldığı kirazda iç piyasada kiraz mevsimi geçerken hala evlere kiraz girmedi; ihracata da gönderilecek ürün kalmadı.

Mevduat faizleri rekor seviyede seyrediyor: 500 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar oldu?

Mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş yatırımcıların ilgisini artırdı. Merkez Bankası’nın temmuz ayındaki faiz kararı öncesi beklentiler piyasaya yön veriyor. Bankaların sunduğu oranlar, kısa vadeli getirilere etki ediyor. Peki 500 bin TL’nin aylık mevduat faizi getirisi ne kadar? En yüksek faiz oranlarını hangi banka veriyor? İşte banka banka en yüksek faiz oranı sunan bankaların listesi…

Almanya’da konut inşaat maliyeti enflasyonu solladı

Konut sıkıntısının yaşandığı Almanya’da konut inşaatı maliyetinin genel enflasyondan daha hızlı arttığı bildirildi.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.