Çin, uzay istasyonuna yeni ekibini yolladı

Çin Uzay Programı, Taykonotları Fırlatılan Uzay Mekiği ile İstasyona Gönderdi

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’yi taşıyan Şıncou-20 uzay mekiğinin, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldığını duyurdu.

Önceki görevi tamamlayan taykonot ekibinin yerine geçecek olan bu ekip, Şıncou-19 mekiğiyle 30 Ekim 2024’te istasyona gönderilen ve 6 aydır görev yapan taykonot ekibinden görevi devralacak.

Seferin liderliğini üstlenecek olan 46 yaşındaki Çın Dong, daha önce “Şıncou-11” ve “Şıncou-14” seferlerinde görev yapmış deneyimli bir taykonottur.

Diğer taykonotlar Çın Congrui ve Vang Cie ise ilk kez insanlı uzay görevinde yer alacak. Çın pilotluk geçmişine, Vang ise mühendislik deneyimine sahip.

Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”

Çin, kendi uzay istasyonunu oluşturarak ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasakladığı ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellediği için kendi yolunu çizdi.

Rusya’nın Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edilen Tiengong Uzay İstasyonu, çekirdek modül ve 2 laboratuvar modülünden oluşuyor ve uzay teleskobu eklenmesi planlanıyor.

Çekirdek modül ile laboratuvar modüllerinin istasyona eklenmesiyle ana iskelet tamamlandı ve istasyon “uygulama ve geliştirme” aşamasına geçti.

Uzay teleskobunu içerecek “Şüntien (Gökleri Dolaşmak)” adında ayrı bir modül de istasyona eklenmesi planlanıyor.

Üç kişilik taykonot ekibi, dönüşümlü olarak görev yaparken “Şıncou” ve “Tiencou” mekikleriyle istasyona personel ve malzeme taşınıyor.

Related Posts

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Dolandırıcılığa karşı “çoklu kimlik doğrulaması” tavsiyesi

Dolandırıcılık olaylarına karşı cep telefonundaki banka ve benzeri uygulamalarda kullanılabilen çoklu kimlik doğrulamasının, yaşanabilecek parola kırılma durumlarında etkili korunma yöntemi olduğu belirtildi.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.

Çamurdan çıkan mucize! Elektrik üretiyor! Dünyayı sarsan gelişme

ABD’nin Oregon eyaleti kıyılarındaki çamur düzlüklerinde bulunan yeni bir bakteri türü, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Candidatus Electrothrix Yaqonensis olarak adlandırılan bu mikroorganizma, gövdesi boyunca elektrik iletebilme yeteneğiyle …

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir