Luksor Dikilitaşı’nın gizemi: Üzerinde bilinmeyen yedi yeni gizli mesaj bulundu

Luksor Dikilitaşı: Paris’in İkonik Simgelerinden Biri

Mısır tarihinin değerli bir mirası olan Luksor Dikilitaşı, Paris’in merkezinde yüzyıllardır görkemini koruyor. 3.000 yıl önce Firavun II. Ramses tarafından kırmızı granitten yapılan bu eşsiz eser, Place de la Concorde’da ziyaretçilerini ağırlıyor.

19. yüzyılda Mısır’dan Fransa’ya hediye edilen dikilitaş, altın varaklı piramit başlığıyla dikkat çekiyor. Üzerindeki hiyeroglifler, bilim dünyasının ilgisini çekiyor.

Paris-Sorbonne Üniversitesi’nden Mısır uzmanı Dr. Jean-Guillaume Olette-Pelletier, dikilitaşta keşfettiği yedi gizli mesajla eski Mısır kültürü hakkında derinlemesine bilgi sunuyor. Bu mesajlardan biri, hava tanrısı Amun’a adanmış ve “Amun’un ka-kuvvetini yatıştırın” şeklinde ifade edilmiş. Bu mesajın, tanrılara yapılan adakların önemine vurgu yaptığını belirtiyor.

Luksor Dikilitaşı’nın Serüveni

Luksor Dikilitaşı, Luksor Tapınağı’nda bulunan iki dikilitaştan birini oluşturuyor. 1830’larda Paris’e taşınan ve Place de la Concorde’da dikilen dikilitaş, Kral Louis-Philippe‘in emriyle yerleştirildi. Dört yüzünde hiyerogliflerle süslenen dikilitaş, Françoıs Chabas tarafından incelendi. Ancak Dr. Olette-Pelletier’in çalışmaları, eserde daha önce fark edilmemiş yedi gizli mesajı ortaya çıkardı.

Dr. Olette-Pelletier, Covid-19 karantinası sırasında dikilitaşı inceledi ve eserin detaylarını keşfetti. Uzman, dikilitaşın batı yüzünün sadece belirli kişiler tarafından görülecek şekilde tasarlandığını ve Ramses’in propagandasını içerdiğini belirtiyor.

Doğu Yüzündeki Detaylar

Dikilitaşın doğu yüzünde yer alan küçük boğa boynuzları, tanrısallığın gücünü temsil ediyor. Dr. Olette-Pelletier’in keşfettiği bu detaylar, geleneksel hiyeroglif uzmanlarının ötesine geçiyor. Luksor’daki ikiz dikilitaşın farklılıkları, bu eseri daha da gizemli kılıyor.

Montpellier Egyptology dergisinde yayımlanacak olan makale, Mısır tarihi ve kültürü üzerine yapılan çalışmalara yeni bir bakış açısı getirecek.

Related Posts

Satın aldığı araba yeni evine kendi kendine geldi

Son dönemde düşen satışlarla mücadele eden Tesla, bu kez adını dünyanın ilk otonom araç teslimatı ile duyurdu. İnternet üzerinden verilen Tesla araç siparişi, 30 dakikalık mesafeyi kendi kendine kat ederek yeni evine ulaştı.

Terleyen boya binaları serinletiyor!

Bilim insanları, yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında binaları serin tutacak devrim niteliğinde bir boya geliştirdi. “Terleyen” özellikteki bu yeni nesil çimento bazlı kaplama, sıcak günlerde binaların çevresine serinlik sağlıyor. CCP-30 adı verilen bu özel boya, ilk testlerde piyasadaki benzer ürünlere göre 10 kat daha fazla soğutma gücü gösterdi. Araştırmanın ayrıntıları Science dergisinde yayımlandı.

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası Ankara’da başlıyor

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası, yarın Ankara’da başlayacak. Gölbaşı’ndaki tesiste yapılacak şampiyonaya 11 ülkeden 32 sporcu katılacak.

Çin’de elektrikli otomobil satışları mayısta artış kaydetti

Çin’de ‘Yeni Enerji Aracı’ (NEV) olarak adlandırılan şarj edilebilen pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli otomobillerin satışı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,2 artış kaydetti.

iPhone’lar tarihin en büyük güncellemesini aldı: 10 yıl sonra her şey değişiyor

Apple, 9 Haziran’da düzenlediği WWDC 25 etkinliğinde iPhone kullanıcılarının uzun süredir beklediği iOS 26 işletim sistemini tanıttı. Bu yeni sürüm, Apple’ın yazılım tarihinde radikal bir kırılma noktası olarak değerlendiriliyor. iPhone deneyimi baştan sonra yeniden şekilleniyor.

Resident Evil’in çıkış tarihi belli oldu

Capcom, Summer Game Fest 2025’in kapanışında yaptığı sürpriz duyuruyla Resident Evil Requiem adlı yeni oyununu tanıttı. Serinin dokuzuncu ana halkası olan bu yapım, 27 Şubat 2026 tarihinde PlayStation 5, Xbox Series X|S ve Steam platformlarında çıkış …