Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kira Sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı Üzerinden Yapılmasına Yönelik Çalışmaları Hızlandırıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların Kasım 2024’te başladığını duyurdu.

Şu anda, taşınmaz sahipleri gerçek kişiler tarafından e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünden hazırlanan sözleşmeler kiracılar tarafından onaylanabiliyor. Bu hizmet aracılığıyla oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi gerçekleştirilebiliyor.

”Emlak Danışmanları Mesleğini Resmi Olarak İcra Edecek”

Çalışmanın ikinci aşamasında ise e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmeti bugün itibarıyla emlakçılar için de hizmete açıldı.

TEDB Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında kira kontratını imzalayabildiğini ancak emlak danışmanlarının bu sürece dahil olmadığını belirtti.

Bugünden itibaren uygulamanın emlakçılar için de geçerli olduğunu duyuran Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanlarına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Kira kontratı oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge çıkarabilecek. Dolayısıyla, emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleğini resmi olarak icra edecek” şeklinde açıklamada bulundu.

”Kira Kontratlarının e-Devlet Üzerinden Yapılma Zorunluluğu Getirilmeli”

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınacağını belirterek, kira artış oranı, kiracının güvenirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini vurguladı.

Sistemle ilgili güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini belirten Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini ve bu konuda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmesi durumunda, ev sahibi ile kiracı arasındaki problemlerin çözülebileceğine dikkat çeken Akçam, böylece dolandırıcılık olaylarının da önlenebileceğini belirtti.

Related Posts

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

CHP’li Barut: Emeklinin sesini duymayanlar vicdansız ve zalimdir

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis’te açlık, yoksulluk ve sefalet dayatılan milyonlarca emeklinin sorunlarına dikkat çekip acil çözüm çağrısını yineledi.

Trump’ın tarife resti piyasaları gerdi: Gözler ADP verilerinde!

ABD Başkanı Trump’ın gümrük tarifelerinde yeni bir erteleme düşünmediğini açıklaması, küresel piyasalarda risk iştahını düşürdü. Yatırımcılar Fed’in faiz kararlarına yön verecek ADP istihdam verisini bekliyor. Öte yandan tahvil faizleri gerilerken altın yeniden yükselişe geçti.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı: Faiz indirimlerinin sıklığı zamanla azalacak

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, politika faizinin aşağı yönlü bir eğilimde olduğunu belirterek, “Para politikası hala kısıtlayıcı ve bir süre daha böyle kalacak. Ancak bu sıkılık seviyesi zamanla azalacak.” dedi.

Yeniçağ Gazetesi: Elin çiftçisini zengin bizimkini yoksul ettik

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… ELİN ÇİFTÇİSİNİ ZENGİN BİZİMKİNİ YOKSUL ETTİK Türk çiftçisi, uygulanan yanlış politikalar ve yeterli destekten mahrum bırakılması sonucu perişan olurken tarım ürünü ithalatına 20 yılda inanılmaz bir servet …

Türk tekstil devi iflas etti

İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Zümrüt Tekstil için iflas kararı verdi.