Türkiye’de yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Konut Satışları Arttı

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ülke genelinde ocak-nisan döneminde 454 bin 145 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise satılan konut sayısı 355 bin 173’tü. Böylece, konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,9 arttı.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ise bir azalma yaşandı. Özellikle İstanbul, Antalya ve Mersin’de yabancılara satılan konut sayısında düşüş gözlemlendi. Ancak Ankara, İzmir ve Sakarya’da ise artış yaşandı. Bu durum, yabancıların Türkiye’de konut alımı tercihlerindeki değişiklikleri yansıtıyor.

Yabancıların İstanbul’da Konut Satın Alımı Azaldı

Ocak-Nisan 2024 döneminde yabancılara İstanbul’da 6,957 konut satıldı. Ancak bu yılın aynı döneminde bu rakam 6,018’e geriledi. Dolayısıyla, İstanbul’da yabancılara yapılan konut satışı yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı.

Geçen yılın ilk 4 ayında yabancılar İstanbul’da 2,460 konut satın alırken, bu yıl bu sayı 2,314’e düştü. Bu durum, İstanbul’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 5,9 azaldığını gösteriyor.

Antalya’da ise geçen yılın aynı döneminde 2,478 konut yabancılara satılırken, bu yıl bu rakam yüzde 20,7 azalışla 1,965’e geriledi.

Mersin’de Ocak-Nisan 2024’te yabancılara satılan konut sayısı 662 iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 29,8 düşüşle 465 oldu.

Ankara’da Yabancılara Konut Satışı Arttı

Ankara’da yabancılara satılan konut sayısı geçen yılın ilk 4 ayında 170 iken, bu yılın aynı döneminde 192’ye yükseldi. Bu durum, Ankara’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 12,9 arttığını gösteriyor.

İzmir’de ise yabancılar geçen yılın aynı döneminde 106 konut alırken, bu yıl bu rakam yüzde 16 artarak 123’e ulaştı.

Sakarya’da da Ocak-Nisan döneminde yabancılara 99 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 82 idi. Bu durum, Sakarya’da yabancılara yönelik konut satışının yıllık bazda yüzde 20,7 arttığını gösteriyor.

Related Posts

Lityum piyasalarında dalgalanma

Lityum karbonatın ton fiyatı Temmuz ayında 8.500 dolar seviyesinde sabitlendi. Bu gelişme, yıl boyunca süren hızlı düşüşe son verse de fiyatlar hâlâ 2021’den bu yana en düşük noktaya yakın. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, 2023’te …

Haziranda üreticinin enflasyonu yükseldi

TÜİK Haziran ayı üretici fiyatlarını açıkladı. Buna göre haziranda üretici fiyatlar aylık yüzde 2,46 olurken, aylık bazda yüzde 24,45 oldu.

Fatura ödemekte zorlananlar dikkat! Harekete geçildi

Fatura ödemekte zorlanan vatandaşlar için Tüketici Birliği harekete geçti. Birliğin Genel Başkanı Mahmut Şahin ‘Kısmi ödeme’ için EPDK’ya başvuracaklarını söyledi.

Son dakika… Emekli ve memur zammı belli oldu

TÜİK, milyonlarca emekli ve memurun zam oranını belirleyecek haziran ayı enflasyonunu açıkladı. Böylelikle SSK ve Bağ-Kur emeklisinin temmuz ayında alacağı zam yüzde 16,67 oldu. Memurlara gelecek olan zam oranı ise yüzde 15,58 oldu.

Elektrik, doğal gaz ve su faturaları için ‘kısmi ödeme’ önerisi

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, elektrik, su ve doğal gaz faturalarında kısmi ödeme yapılabilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuracaklarını söyledi. Şahin, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, son …

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Erdoğan “Ticareti kestik” diyor ama rakamlar tersini söylüyor: Türkiye İsrail’e 2025’in ilk 5 ayında 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı