Türkiye’de yabancıların konut alırken tercih ettiği şehirler değişti

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’de Konut Satışları Arttı

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, ülke genelinde ocak-nisan döneminde 454 bin 145 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise satılan konut sayısı 355 bin 173’tü. Böylece, konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,9 arttı.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ise bir azalma yaşandı. Özellikle İstanbul, Antalya ve Mersin’de yabancılara satılan konut sayısında düşüş gözlemlendi. Ancak Ankara, İzmir ve Sakarya’da ise artış yaşandı. Bu durum, yabancıların Türkiye’de konut alımı tercihlerindeki değişiklikleri yansıtıyor.

Yabancıların İstanbul’da Konut Satın Alımı Azaldı

Ocak-Nisan 2024 döneminde yabancılara İstanbul’da 6,957 konut satıldı. Ancak bu yılın aynı döneminde bu rakam 6,018’e geriledi. Dolayısıyla, İstanbul’da yabancılara yapılan konut satışı yıllık bazda yüzde 13,5 azaldı.

Geçen yılın ilk 4 ayında yabancılar İstanbul’da 2,460 konut satın alırken, bu yıl bu sayı 2,314’e düştü. Bu durum, İstanbul’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 5,9 azaldığını gösteriyor.

Antalya’da ise geçen yılın aynı döneminde 2,478 konut yabancılara satılırken, bu yıl bu rakam yüzde 20,7 azalışla 1,965’e geriledi.

Mersin’de Ocak-Nisan 2024’te yabancılara satılan konut sayısı 662 iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam yüzde 29,8 düşüşle 465 oldu.

Ankara’da Yabancılara Konut Satışı Arttı

Ankara’da yabancılara satılan konut sayısı geçen yılın ilk 4 ayında 170 iken, bu yılın aynı döneminde 192’ye yükseldi. Bu durum, Ankara’da yabancılara konut satışının yıllık bazda yüzde 12,9 arttığını gösteriyor.

İzmir’de ise yabancılar geçen yılın aynı döneminde 106 konut alırken, bu yıl bu rakam yüzde 16 artarak 123’e ulaştı.

Sakarya’da da Ocak-Nisan döneminde yabancılara 99 konut satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam 82 idi. Bu durum, Sakarya’da yabancılara yönelik konut satışının yıllık bazda yüzde 20,7 arttığını gösteriyor.

Related Posts

Bakan Şimşek verilerle paylaştı: Koşullar enflasyonla mücadelemizi destekliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı paylaşımda, “Ilımlı emtia fiyatları, azalan küresel belirsizlikler ve yurt içi finansal koşullar enflasyonla mücadelemizi destekliyor.” ifadelerini kullandı.

Fed’de tasarruf dalgası: Powell işten çıkarma planına hazırlanıyor

Fed Başkanı Powell, 2027’ye kadar uygulanacak tasarruf planı kapsamında 24 bin çalışanın yüzde 10’unun işten çıkarılabileceğini duyurdu. Gönüllü istifa programı devreye girerken, kararın DOGE ya da Musk’tan değil, kurum içinden geldiği vurgulandı.

Kazakistan sanayisi ivme kaybetti

Kazakistan’da sanayi üretimi, 2025 yılının nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 oranında artış gösterdi. Ancak bu oran, son üç ayın en düşük büyüme hızı olarak kayıtlara geçti. Mart ayında sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 8,5 …

Merkez Bankası dolar ve enflasyon beklentisini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Katılımcıların cari yılsonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 43,60 TL iken, bu anket döneminde 43,70 TL oldu. 12 …

Memura giyim vergisi geliyor

GİB ve defterdarlıklar, çek ya da kartla giyim yardımı ödenen memurların listesini çalıştıkları kurumlardan istedi. Bu memurlara geriye dönük 5 yıllık vergi çıkarılması bekleniyor.

Yaşıyoruz ama varolabiliyor muyuz?

Bazı şehirlerde, bazı tarihi camilerin asırlık taş duvarlarına matkapla hoyratça delikler açılarak monte edilmiş elektronik cihazlar var. Bu cihazlardan siyah üstüne kırmızı ışıklarla sağdan sola doğru namaz vakitleri akıp geçiyor. Muhtemel ki bazı hayırseverler bu cihazların maliyetini hayırdır diyerek karşılıyor. Birçok yerde bu manzaraya rastladım. Beş vakit ezan okunan yerlerde, hele de herkesin elinde her şeyi bilen telefonlar varken böyle yakışıksız bir operasyona ne ihtiyaç var, ben bir cevap