Katar’daki İsrail heyeti istişare için İsrail’e döndü

İsrail Gazze Ateşkes Müzakerelerinde Son Durum

İsrail basınında yer alan habere göre, Katar’da devam eden Gazze’de ateşkes müzakerelerine katılan İsrail heyeti, danışmalar için İsrail’e dönmüş durumda. Hamas’ın ise, 10 sağ esire karşılık 2 bin 200 Filistinli mahkumun serbest bırakılması talebini ilettiği belirtiliyor.

Ateşkes Görüşmeleri Devam Ediyor

Hamas ve İsrail arasında devam eden ateşkes görüşmelerinde, Katar’ın başkenti Doha’da arabulucular aracılığıyla yeni bir gelişme yaşandı. İsrail heyetinin, müzakereler için geri döndüğü bildiriliyor.

İsrailli bir yetkili, İsrail heyetinin dönüşünün müzakerelerin sona erdiği anlamına gelmediğini vurgulayarak, “Bu, taraflar arasında koordine edilen bir hamle. Alınması gereken belirleyici kararlar var ve bu nedenle heyet, istişarelere devam etmek için geri döndü. Gidişat hala olumlu” şeklinde konuştu.

Hamas’ın Talepleri

Bir başka yetkili ise Hamas’ın, 10 sağ esire karşılık İsrail’in ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış 200 Filistinli ve 7 Ekim 2023’ten sonra Gazze’de tutuklanan 2 bin Filistinliyi serbest bırakmasını talep ettiğini belirtti.

İsrail yetkililerinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’a Hamas’ın taleplerinin “kabul edilemez” olduğunu ilettikleri ifade edilirken, Hamas’ın cevabının da “kabul edilemez” olduğu konusunda hemfikir oldukları belirtiliyor.

Tampon Bölge ve Ateşkes Önerisi

Kaynaklar, İsrail’in önce 2 kilometrelik bir tampon bölge talep ettiğini ancak Hamas’ın buna 1 kilometrelik bir teklifle cevap verdiğini ve daha sonra İsrail’in talebini 1,2 kilometreye indirdiğini, fakat Hamas’ın hala 1 kilometrelik tampon bölgeyi savunduğunu aktarıyor.

Hamas, İsrail’in Gazze’de 60 günlük ateşkes önerisine cevabını arabulucular aracılığıyla iletti. İsrail Başbakanlık Ofisi, Hamas’ın cevabının incelendiğini ve müzakerelerin devam ettiğini belirtti.

Dolaylı görüşmelere Katar ve Mısır’ın arabuluculuk yaptığı belirtilirken, anlaşmanın detayları arasında İsrail’in 60 günlük ateşkes süresince bazı Filistinli esirlerin serbest bırakılması karşılığında Hamas’ın rehineler ve cenazelerin teslimi bulunuyor. Kalıcı ateşkesin şartları ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda görüşmelerin devam edeceği ifade ediliyor.

Related Posts

Firari FETÖ hükümlüsü eski polis Kayseri’de yakalandı

Kayseri’de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden 6 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari eski polis yakalandı.

ABD Başkanı Trump: Yapay zekada dünyaya liderlik etmek için ne gerekiyorsa yapacağız

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin yapay zeka teknolojilerinde öncü olacağını belirterek, “Bugünden itibaren, ABD’nin politikası yapay zekâda dünyaya liderlik etmek için ne gerekiyorsa yapmak olacak” dedi. Trump, ABD’nin yapay zeka alanındaki rekabet gücünü artırmayı hedefleyen 3 başkanlık kararname imzaladı.

Bilecik’teki yangın YHT seferlerini aksattı

TCDD, Bilecik ile Osmaneli istasyonları arasındaki yangının Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında tehlike oluşturması nedeniyle İstanbul ve Ankara’dan saat 19.30’da hareket eden Ankara ve İstanbul varışlı seferlerin, bekletildiğini bildirdi.

Office 2021 Lisans Satın Alma ve Etkinleştirme

Office 2021 Professional Plus Yazılımını kullanabilmeniz için, Bilgisayarınızda Windows 10 veya Windows 11 işletim sisteminin kurulu olması gerekmektedir. Windows 11 Pro Lisans Almak Gerekirse Satın Almalısınız Özel…

Ukrayna, Savunma İçin 120 Milyar Dolar İhtiyaç Duyuyor

Ukrayna Savunma Bakanı, gelecek yıl için 120 milyar dolar talep ettiklerini açıkladı.

Araştırma: Çin’in uluslararası kamuoyundaki imajı son yıllarda iyileşti

ABD’li Pew Research araştırma şirketinin son verilerine göre, Türkiye dahil pek çok ülkede Çin ile ABD kıyaslandığında Çin’in askeri ve ekonomik gücüne ilişkin söylemler iyileşti