Bir şehri karıştıran olay! Cemevi’nde ezan okundu

Tarhan köyü camisinin çatısında meydana gelen çökme üzerine köy İhtiyar Heyetin tarafından cami onarılana kadar ibadete kapatılmasına ve bu süreçte cami çatısında bulunan merkezi ses yayın sistemlerinin köyde bulunan Cemevi’ne takılmasına karar verildi.

CEMEVİ HOPARLÖRÜNDEN EZAN OKUTULDU

T24’ten Elvan Yılmaz’ın haberine göre; Alevi – Bektaşi kurum temsilcileri Çorum Merkez Tarhan Köyü Cemevi’nin hoparlöründen ezan okutulması olayına yazılı olarak tepki gösterdi.

Köy muhtarı Bektaş Koçoğlu’nun bilgisi dâhilinde kasıtlı olarak yürütüldüğü ifade edilen uygulamaya karşı Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Türkiye Alevi Federasyonu açıklama yaptı.

ALEVİ DERNEKLERİNDEN AÇIKLAMA

Yapılan açıklamada, Yüzyıllardır Alevi inancı ile varlığını sürdüren Çorum Tarhan Köyünde, son yerel seçimlerle göreve gelen köy muhtarının Cemevi’nin ses sisteminden ezan okutmaya başladığı belirtilerek, “Bu, sadece bir ‘ses yayını’ değil, Alevi inancına ve cemevimizin kutsallığına açık bir saldırı, bilinçli bir asimilasyon girişimidir. Cemevleri bizim ibadethanemizdir. Oradan yayılan ses, bizim deyişimiz, duamız, semahımızdır. Cemevi hoparlöründen ezan okutmak; Alevi inancının mekânını, başka bir inancın ritüeline zorla alet etmektir. Bu, inanç özgürlüğü değil; inanç dayatması ve asimilasyondur” denildi.

“BU SALDIRIYI REDDEDİYORUZ”

Alevi – Bektaşi kurum temsilcileri tarafından yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Aleviler, yüzyıllardır kendi ibadetini özgürce yaşamak, inancını korumak için bedel ödedi. Biz, başkasının ibadetine ve inancına asla müdahale etmedik. Ama bizim inancımıza, ibadethanemize, kutsallarımıza uzanan hiçbir ele sessiz kalmayız, boyun eğmeyiz. Bu uygulama, tek başına bir muhtarın keyfi kararı değildir. Bu, yıllardır sürdürülen devlet destekli asimilasyon politikalarının yerel yansımasıdır.

Biz Alevi kurumları olarak açıkça ilan ediyoruz ve Cemevimize yapılan bu saldırıyı reddediyoruz! Bu karar derhal geri çekilmelidir.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Çorum Valiliği bunun üzerine yazılı bir açıklama yapıp köy muhtarı Bektaş Koçoğlu ve Köy İhtiyar Heyeti hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Çorum Valiliği konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“11 Ağustos 2025 tarihinde, bazı sosyal medya platformları ile internet haber sitelerinde ‘Çorum Merkez Tarhan Köyü Cemevi’nde Ezan Okundu Ortalık Karıştı’ başlığıyla verilen haberler üzerine aşağıdaki açıklamayı yapma ihtiyacı doğmuştur.

Valiliğimizce yapılan incelemede; köy camisinin çatısında meydana gelen çökme üzerine Köy İhtiyar Heyetince; cami onarılana kadar ibadete kapatılmasına, bu süreçte cami çatısında bulunan merkezi ses yayın sistemlerinin (hoparlör) yine köyde bulunan cemevine takılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.

Valiliğimizce konunun öğrenilmesi üzerine ses yayın sistemi uygun bir yere monte edilmek üzere derhal Cemevinden sökülmüştür.

Kararı alan ve uygulayan Köy muhtarı ile İhtiyar Heyeti hakkında soruşturma başlatılmıştır.”

Related Posts

İsrailli yerleşimciler Batı Şeria’daki Filistin köylerine saldırdı: Çok sayıda Filistinli yaralandı

İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Susya ve Atara köylerine gerçekleştirdiği saldırılarda çok sayıda Filistinli yaralandı.

Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 15 Ağustos 2025

Son depremler…Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler.. 15 Ağustos 2025 deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu? Son deprem büyüklüğü ne kadar? Yakınımdaki depremler nelerdir? Anlık deprem mi oldu? Son dakika canlı deprem Türkiye haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD deprem haberleri..İstanbul’da deprem mi oldu? Ankara’da deprem mi oldu? İzmir’de deprem mi oldu? Hangi illerde deprem oldu ve hissedildi? Bugün deprem mi oldu? Deprem ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son hangi bölgede deprem oldu? Deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Kerem Aktürkoğlu Galatasaray’ı aradı: Hakkınızı helal edin

Fenerbahçe, Kerem Aktürkoğlu transferinde sona geldi. Benfica ile anlaşma sağlanırken, milli futbolcu Galatasaray’daki eski takım arkadaşlarını ve kulüp personelini arayarak veda etti. Aktürkoğlu, “Hakkınızı helal edin” diyerek duygusal bir mesaj verdi.

Aydın’da feci olay: 13 yaşındaki çocuk dövülerek öldürüldü

Aydın’da çıkan kavgada başına aldığı darbeler sonucu yaralanan 13 yaşındaki Ümit Atar, hastanedeki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Eşinin cesediyle günlerce aynı odada kaldı! Konya’da dehşet veren olay

Konya’nın Karatay ilçesinde kötü koku ihbarı yapılan evde 81 yaşındaki Hasan Tahsin Ö’nün cesedi bulundu. Yatalak hasta olduğu öğrenilen eşi Aynur Ö.’nün ise sürünerek kapıyı açmaya çalıştığı belirlendi. Baygın halde bulunan yaşlı kadın hastaneye kaldırıldı.

İzmir’deki orman yangınıyla ilgili araç sürücüsü tutuklandı

İzmir’in Buca ilçesinde minibüste çıkan ve ormanlık alana sıçrayan yangına ilişkin gözaltına alınan 4 şüpheliden 1’i tutuklandı.