Almanya’da konut inşaat maliyeti enflasyonu solladı

Almanya’da Konut Maliyetleri Yüzde 3,2 Arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut binaları için fiyat artışlarına ilişkin mayıs ayı verilerini yayımladı. Buna göre, Almanya’da geleneksel olarak inşa edilen konut tipi binaların maliyeti, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 arttı.

Mayısta yıllık enflasyon yüzde 2,1 olarak kayıtlara geçmişti. Böylece, ülkede konut inşaatı maliyeti genel enflasyondan daha hızlı artmış oldu.

Ülkede inşaat maliyeti mayısta geçen yılın aynı ayına göre ofis tipi binalar için yüzde 3,5, ticari binalar için ise yüzde 3,4 arttı. Yol inşaatı maliyeti ise yüzde 4,4 artış gösterdi.

Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti: İnşaat Maliyetleri Önemli Ölçüde Artıyor

Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Cyrus de la Rubia, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ülkede inşaat maliyetlerinin önemli ölçüde artmaya devam ettiğini belirterek, “Bu inşaat sektörü ya da federal hükümet için iyi bir haber değil.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, iktidar partileri Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Partisi (SPD) altyapının modernizasyonu yanında sosyal konutlar için rekor miktarda ödenek ayırarak konut yapımını teşvik etmeyi hedefliyor.

Öte yandan, nüfusu 84 milyona yaklaşan Almanya’da gayrimenkul piyasasındaki baskının hafiflemesi için yaklaşık 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. Gayrimenkul uzmanlarına göre, artan inşaat maliyetleri, yükselen faiz oranları, yeni konut inşaatındaki düşüş ve ülkeye yönelik mülteci akını, konut açığının 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oluyor.

Artan göç aynı zamanda arz sıkıntısı ve konut için yüksek talebin devam etmesinde etkili.

Kiraların en fazla arttığı başkent Berlin’de nüfusun çoğunluğu kirada oturuyor. Başkentte ortalama kiralar 2010’dan bu yana yüzde 110’dan fazla artış gösterirken, yeni dairelerin metrekaresi en az 25 avrodan kiraya veriliyor.

Öte yandan yüksek enerji fiyatları ve kira artışları nedeniyle, halkın yarısının kirada oturduğu Almanya’da büyük şehirlerde yaşayan ailelerin konut ve ısınma için yaptıkları harcamalar aylık gelirlerinin yüzde 50’sini geçiyor.

Ülkede, zengin ve fakir arasında büyüyen uçurumun konut piyasasında daha da kötüleşmesi dikkati çekiyor.

Related Posts

Mevduat faizleri rekor seviyede seyrediyor: 500 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar oldu?

Mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş yatırımcıların ilgisini artırdı. Merkez Bankası’nın temmuz ayındaki faiz kararı öncesi beklentiler piyasaya yön veriyor. Bankaların sunduğu oranlar, kısa vadeli getirilere etki ediyor. Peki 500 bin TL’nin aylık mevduat faizi getirisi ne kadar? En yüksek faiz oranlarını hangi banka veriyor? İşte banka banka en yüksek faiz oranı sunan bankaların listesi…

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Proton, yenilenmiş X50 SUV modeli için ön siparişler açıldı

Malezyalı otomobil üreticisi Proton, X50 modelini daha güçlü bir motorla donatarak dört silindirli, 1.5 litrelik i-GT TD motora geçiş yaptı. Bu motor, İsveç merkezli Geely-Volvo ortaklığı Aurobay tarafından geliştirildi ve Geely-Renault işbirliği …

Zamlı emekli maaşı ne zaman yatacak? Ödeme takvimi açıklandı!

Emekli maaşlarına yapılacak zam oranları belli oldu. Zamlı maaş ödemeleri temmuz ayında tahsis numarasına göre hesaplara yatırılacak. Milyonlarca emekli yeni maaşları için geri sayımı başladı. Peki zamlı emekli maaşları ne zaman yatırılacak? İşte ayrıntılar…