Amerikalı ve Orta Doğulu kadınların Türk ruju tutkusu

Ruj İhracatında Türkiye’nin Başarısı Devam Ediyor

AA

Türkiye, son beş yılda kozmetik sektöründe önemli bir ivme yakalayarak 131 milyon dolarlık ruj ihracatı gerçekleştirdi. Yalnızca bu yılın ilk iki ayında ise 6,7 milyon dolarlık bir dış satım başarısı elde edildi.

Türkiye ekonomisiyle paralel olarak kozmetik ve kişisel bakım alanında da gelişmeler yaşanmaktadır. Bu sektör her yıl yaklaşık yüzde 10 büyüme göstermektedir.

Türk kozmetik endüstrisi, saç bakım ürünleri, el sabunları, dudak ve göz makyaj malzemeleri, ter önleyici ürünler, parfümler ve kolonyalar gibi çeşitli ürünlerle dünya standartlarında kaliteli üretim yapmaktadır.

Koronavirüs Pandemisi ve Ruj İhracatındaki Değişim

Koronavirüs salgını nedeniyle kozmetik kullanımında yaşanan düşüşe rağmen, salgın sonrası dönemde ruj talebinde artış gözlemlenmektedir. Kadınların vazgeçilmezi olan rujlar, bu dönemde ihracatta önemli bir yer tutmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2020’de 22,9 milyon dolarlık ruj ihracatı gerçekleşirken, 2021’de bu rakam 19,3 milyon dolara gerilemişti. Ancak daha sonraki yıllarda bu miktarın artarak devam ettiği görülmektedir.

Geçen Yılın Verileri ve Beklentiler

Geçtiğimiz yıl 35,7 milyon dolarlık ruj ihracatı gerçekleştiren Türkiye, bu alanda önemli bir başarı elde etmiştir. 2023’te ise bu rakamın 30,5 milyon dolara çıktığı görülmüştür.

Türkiye’nin, beş yıllık süreçte 131 milyon dolarlık ruj ihracatı gerçekleştirdiği bilinmektedir. Yalnızca bu yılın ilk iki ayında ise 6,7 milyon dolarlık bir dış satım yapılmıştır.

Ruj İhracatında Öne Çıkan Pazarlar

ABD, Irak ve Suudi Arabistan, Türkiye’nin ruj ihracatında en önemli pazarlar arasında yer almaktadır. Geçtiğimiz üç yılda, ABD’ye yapılan ruj ihracatı 8 milyon 834 bin 472 doları bulmuştur.

Irak ise 2023’te 2 milyon 507 bin 392 dolarlık ruj ithalatı yaparak Türkiye’nin öne çıkan pazarlarından biri olmuştur. Suudi Arabistan ise geçen yıl ve bu yılın ilk iki ayında Türk rujlarına olan talebiyle dikkat çekmektedir.

Suudi Arabistan’a geçen yıl 5 milyon 182 bin 627 dolarlık ruj ihracatı gerçekleştirilmiş, bu yılın Ocak-Şubat döneminde ise bu rakam 1 milyon 376 bin 814 dolara yükselmiştir. Toplamda Suudi Arabistan’a yapılan ruj ihracatı 6 milyon 559 bin 441 dolar seviyesine ulaşmıştır.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

TCMB yoğun gündeme hazırlanıyor: Merkez Bankaları mayısta ekonomiye yön cerecek

Küresel ekonomide artan belirsizlik, merkez bankalarının kararlarını doğrudan etkiliyor. Mayıs ayında birçok ülkenin faiz adımları yakından izlenecek. Para politikalarında izlenecek yön, piyasalar açısından kritik önem taşıyor.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün markette havuç, üreticide kuru kayısı oldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin, “Nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 256 ile havuçta görüldü” ifadelerini kullandı.

‘Yatırımı çok güçlü destekleyeceğiz’

Enflasyonun Merkez Bankasının hedef patikası içerisinde kalacağının altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Programda herhangi bir değişikliğe ihtiyaç yok. Büyümede bir yavaşlama söz konusu olabilir. Yatırım ayağını çok güçlü destekleyeceğiz” dedi.

TCMB Başkanı Karahan’ın Meclis’e sunum yapacağı tarih belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 6 Mayıs’ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapacak. Karahan’ın, küresel ekonomik gelişmeler, enflasyon ve para politikası üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Tahıl ambarı ranta kurban edilecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Bu bölge ayçiçeği, tahıl deposu. İstanbul’u, Marmara’yı besleyen bir tarım bölgesi. Burayı rant uğruna talana açarsanız kıtlık çekeriz” dedi.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir