Araba tutması sona erdi: Bilim insanları bundan 1 dakikada kurtulmanın yolunu buldu

Araba Tutmasına Kulaklıklı Çözüm

Araba tutması olarak bilinen hareket hastalığı, birçok kişinin seyahatlerinde karşılaştığı can sıkıcı bir sorundur. Ancak, Japonya’daki Nagoya Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, bu soruna kulaklıklar aracılığıyla çözüm buluyor.

mentoday’ın haberine göre, New Atlas dergisinde yayımlanan çalışmaya göre hareket hastalığının sebebi, gözlerimizin ve vücudumuzun algıladığı hareket ile iç kulağımızın ilettiği duyumlar arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanıyor.

Yapılan araştırmalara göre, 100 Hz frekansındaki saf bir sese, 65,9 dBA ses seviyesinde bir dakika boyunca kulaklıklar aracılığıyla maruz kalmak, hareket hastalığı belirtilerini önemli ölçüde azaltabiliyor. Bu yöntem fareler ve insanlar üzerinde test edilmiş ve etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Dengeyi Sağlayan Ses

Söz konusu etki, iç kulağımızdaki dengeyi sağlamada önemli rol oynayan otolit adı verilen kristal yapıların harekete geçmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, göz, kas ve denge sistemleri arasındaki uyumsuzluğu azaltarak mide bulantısının önüne geçmektedir. Ayrıca, ses otonom sinir sisteminin işleyişini düzenleyerek stres tepkilerini azaltmaktadır.

Yapılan çalışma, güvenli bir çözüm sunmaktadır. 65,9 dBA ses seviyesi, işitme hasarına yol açabilecek seviyenin çok altındadır. Deneyde yer alan katılımcılar, bu ses seviyesinde herhangi bir rahatsızlık hissetmemiş ve işitme testlerinde olumsuz sonuçlar görülmemiştir.

Araştırmanın lideri Masashi Kato, “Gelecekte seyahat edenler için konforlu bir deneyim sağlamayı amaçlıyoruz. Ses uyarımı, invaziv olmayan ve uygun fiyatlı bir yöntem olarak hareket hastalığıyla mücadelede büyük bir adım olabilir,” şeklinde açıklamada bulunmuştur. Araştırmacılar, bu yöntemin hareket hastalığı tedavisinde devrim yaratabileceğine inanmaktadır.

Hareket hastalığına karşı başka öneriler arasında yolda okumaktan kaçınmak, akıllı telefon ekranına bakmamak ve rahat kıyafetler giymek bulunmaktadır. Ayrıca, sürücülerin hareket hastalığına yakalanmamasının sebebi, beyinlerinin vücut hareketlerini tam olarak algılaması ve manevraların beklenmedik olmamasıdır. Sonuç olarak, yeni araştırmalar sesin hareket hastalığıyla mücadelede etkili bir çözüm olabileceğini ortaya koymaktadır.

Related Posts

Testosteron tedavisi: İğne mi, risk mi?

Doğal yollar sonuç vermezse testosteron tedavisi seçenek olabilir. Ancak etkisi kadar riski de uzman kontrolü gerektirir. Hormon tedavisi yalnızca kan testiyle doğrulanmış vakalarda ve düzenli doktor takibiyle uygulanmalı Her yaşa uygun olmayabilir.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulak iltihabı hakkında bilgi veren uzmanlar, rahatsızlığın su teması ile rattığını ifade ederek, yanlış temizleme alışkanlıkları hakkında uyardı. 

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.