BM’den İsrail’e Gazze’deki “acımasız ablukayı” kaldırma çağrısı

BM Yetkilisi İsrail’in Gazze’deki İnsani Yardım Engeline Tepki Gösterdi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, İsrail’in 2 Mart’tan bu yana insani yardım girişine izin vermediği Gazze’deki duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrailli yetkililerin, 2 ay önce Gazze’ye tüm yardımları engelleme ve saldırıların mağduru olanları kurtarma çabalarını durdurma yönünde bilinçli bir karar aldığını hatırlatan Fletcher, bu politikanın “Hamas’a baskı yapmak” olduğunun açıkça ifade edildiğini bildirdi.

Fletcher, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunarak, “Ancak uluslararası hukuk nettir; işgalci güç olarak İsrail, insani yardıma izin vermeli. Yardım ve onun kurtardığı sivil hayatlar asla bir pazarlık konusu olmamalı. Yardımı engellemek sivilleri aç bırakır, onları temel tıbbi destekten mahrum bırakır. Sivilleri onur ve umuttan mahrum eder ve zalimce bir toplu cezaya çarptırır. Yardımı engellemek öldürür.” ifadelerini kullandı.

İnsani yardım hareketinin bağımsız ve tarafsız olduğunun altını çizen Fletcher, tüm sivillerin eşit derecede korunması gerektiğine inandıklarını belirtti.

Fletcher, risklere rağmen, ellerinden geldiğince çok sayıda hayat kurtarmaya hazır olduklarını kaydederek, “İsrail yetkililerine ve onları ikna etmeye çalışanlara bu acımasız ablukayı kaldırmaları çağrısını yineliyoruz. İnsani yardım görevlilerinin hayat kurtarmasına izin verin. Korunmasız bırakılan sivillere, hiçbir özür yeterli olamaz. Ancak uluslararası toplumu bu adaletsizliği önlemek için harekete geçiremediğimiz için gerçekten üzgünüm.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Tuncer Bakırhan 1 Mayıs mitinginde konuştu: ‘Öcalan aynen şunu söyledi…’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Öcalan aynen şunu söyledi; ‘Kapitalizm umudumuzu çalıyor’ Dolayısıyla umudumuzu, çözümü, barışı, büyütmek de bizim boynumuzun borcudur” dedi.

Bakan Uraloğlu: Kanal İstanbul’u kesinlikle yapacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kanal İstanbul’a ilişkin açıklama yaptı. Uraloğlu, “Kanal İstanbul projesinden vazgeçmedik. Bugün gündemimizde değil ama günü geldiğinde, doğru finansmanı bulduğumuzda mutlaka yapacağız.” dedi.

Çakar kullanılan aracın geçiş üstünlüğü hakkı iptal edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da usulsüz çakar kullanılan aracın geçiş üstünlüğü hakkının iptal edildiğini bildirdi.

21 gündür kayıp kadından haber yok

Hakkari’de 9 Nisan’dan beri kendisinden haber alınamayan kadını arama çalışmaları devam ediyor. Yapılan çalışmalar neticesinde henüz bir bulguya ulaşılmadı.

Tuncer Bakırhan’dan ‘yeni süreç’ uyarısı: ‘Olumsuz kimi söylemlerle karşılaşabiliriz…’

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Diyarbakır’da gençlerle yaptığı toplantıda ”yeni sürece” ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu süreçte gençlere önemli görevler düştüğü söyleyen Bakırhan, ”Olumsuz kimi pratiklerle, söylemlerle karşılaşabiliriz. Bunlar bizi korkutmalı, uzaklaştırmamalı. Biz toplumu savunacağımız gibi toplumu örgütleyeceğiz, barışı toplumsallaştıracağız” dedi.

İsrail’in okulları kapatması 800 çocuğun eğitim hakkını elinden alacak

UNRWA, İsrail’in Doğu Kudüs’teki okulları kapatma kararını eleştirdi. BM mülteci ajansı, kararın uluslararası hukuka  aykırı olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir