Dışişleri Bakanlığı’ndan Avrupa Parlamentosu raporuna ilişkin açıklama: Çarpıtma ve gerçek dışı iddialar!

Türkiye, Avrupa Parlamentosu’nun AİHM Çağrılarına Yanıt Verdi

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye AİHM çağrısı ve ‘otoriterlik’ eleştirisinde bulunduğu rapora ilişkin olarak açıklama yaptı. Raporda, tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve PKK’nın silah bırakma süreciyle ilgili sürece vurgu yapılmıştı.

Bakanlık açıklamasında, “Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu tarafından bugün kabul edilen 2023-2024 Türkiye Raporu, ülkemiz aleyhine çarpıtılmış, ön yargılı ve gerçek dışı iddialar içermektedir” ifadelerine yer verdi.

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye Ağır Eleştiriler

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’ye ağır eleştiriler içeren yıllık raporu kabul etti.

  • İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında sert eleştirilerin yer aldığı 27 sayfalık rapor için 367 parlamenter lehte oy kullanırken 74 parlamenter aleyhte oy verdi. 188 parlamenter ise çekimser kaldı.
  • İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor tarafından kaleme alınan raporda ve Strasbourg’dan gelen açıklamalarda “üyelik için kestirme yol olmadığı” mesajı öne çıktı.

İnsan hakları ve demokrasi alanında endişe verici gelişmeler gözlemlendiğini belirten AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos’un ana mesajı şöyle:

“Türkiye’nin AB ile sürdürmek istediği ilişkinin niteliğini netleştirmesi ve eylemlerini buna göre düzenlemesi önemlidir.

“Nihayetinde işbirliğimizin derinliği ve kalitesi her iki tarafın da karşılıklı kararlılığına ve yapıcı yaklaşımına bağlı olacaktır.”

Oturumda söz alan parlamenterlerin Türkiye’ye yönelik açıklamalarında eleştiriler olumlu vurguların önüne geçti.

Dikkat Çeken AİHM Çağrısı

Raporda en dikkat çekici vurgulardan biri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarıyla ilgiliydi.

Türkiye, bağlayıcılığı olmasına rağmen bazı AİHM kararlarını uygulamıyor.

Bu sebeple Avrupa Konseyi ile Ankara arasında yıllardır sıkıntılı bir süreç yaşanıyor.

AP raporda insan hakları savunucusu Osman Kavala ve siyasetçi Selahattin Demirtaş’a ilişkin AİHM kararlarını odakta tutarak “tam uygulama” talebinde bulundu.

AP, AİHM kararlarıyla Türkiye’ye yapılan mali yardımların ilişkilendirilmesi önerisini gündeme getirdi.

Raporda, AB Komisyonu ve AB üyelerine Türkiye’nin bu kararları uygulamasını sağlamak amacıyla tüm diplomatik kanalları kullanma ve bu kararlara uyumu Türkiye’ye yapılacak mali yardımlar için bir ön koşul olarak değerlendirme çağrısı yapıldı.

İmamoğlu Vurgusu

Suç örgütü kurucusu olmak, irtikap, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, terör örgütüyle işbirliği ve yolsuzluk suçlamalarıyla 19 Mart’ta gözaltına alınan ve 23 Mart’ta tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun durumu da raporda yer aldı.

AP daha önce de gözaltı ve sonrasındaki gelişmelere ilişkin bir oturum düzenlemiş ancak karar almamıştı.

Üniversite diploması iptal edilen İmamoğlu’nun tutuklanmasının, “siyasi amaçlı bir hamle” olarak nitelendirildiği belgede, “Türk yetkililerin ülkeyi daha da otoriter bir modele doğru ittiği” görüşü işlendi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada “Tarafsız ve bağımsız yargının gerçekleştirmekte olduğu soruşturmaları farklı taraflara çekmek, darbe gibi ifadelerle nitelendirmek son derece tehlikeli ve yanlıştır” demişti.

Tunç, “Herkes bilmelidir ki hukuk devletinde suç işlendiğine dair bir iddia varsa savunmanın yapılacağı yer sokaklar değil yargı makamlarıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Raporda, “AP, demokratik standartların gerilemeye devam etmesinden ve Türk makamlarının giderek artan baskıcı yasalar yoluyla eleştirel seslere karşı uyguladığı amansız baskıdan derin endişe duymaktadır” ifadelerine yer verildi.

PKK ile Süreç ‘Önemli Bir Fırsat’

Belgede, PKK’nın silah bırakarak kendisini feshetmesi amacıyla yürütülen sürece destek geldi.

AB’nin terör listesinde yer alan PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın silah bırakma ve kendini feshetme çağrısı memnuniyetle, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından başlatılan yapıcı yaklaşım da takdirle karşılandı.

Raporda, “AP, Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yaptığı silah bırakma, kendini feshetme ve barış sürecine dahil olma çağrısını, 40 binden fazla kişinin ölümüne neden olan 40 yıllık şiddet döneminin sona ermesine yardımcı olabilecek tarihi ve uzun zamandır beklenen bir adım olarak memnuniyetle karşılar” denildi.

Belgede, “Önemli bir fırsatın söz konusu olduğu” vurgusuna yer verildi.

Related Posts

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Barrack’tan ‘Suriye’de’ ortak çalışma mesajı

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, yaptırımların kalkmasının Suriye halkı için yeni bir başlangıç olacağını vurgulayarak Türkiye ve Körfez ülkeleri gibi bölgesel ortaklarla birlikte Suriye hükümetinin barış, güvenlik ve refah beklentilerinin yeniden tesis edilmesini amaçladıklarını belirtti.

Özgür Çelik paylaştı: ‘Amerikan destekli darbe girişiminin kodları…’

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, ABD’li iş insanı Harold Hamm’ın Fox News kanalında verdiği bir röportaja ilişkin görüntüleri paylaşarak sert tepki gösterdi.

Trump Oval Ofis’i kurt kapanı yaptı… Liderler gitmeye korkuyor

ABD Başkanı Trump’ın son dönemde Oval Ofis’te ağırladığı dünya liderlerine yönelik tavırları dikkat çekiyor. Analistler, Trump’ın diplomatik üslubun dışına çıkarak kameralar önünde yarattığı tartışmaların Oval Ofis ziyaretlerini zorlu hale getirdiğini söylüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Macaristan dönüşü net mesajlar: Şam yönetiminin bu konudan dikkatini ayırmaması önemli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi’nin ardından Türkiye’ye döndü. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Batılı kuruluşlar maalesef Gazze sınavından geçebilmiş değildir. İnsan hakları, uluslararası hukuk ile ilgili kurdukları bütün cümleleri İsrail zulmü karşısındaki suskunlukları ile boşa çıkartmışlardır” dedi. Son zamanlarda MİT Başkanının Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile temaslarının sıklığına değinilen soru üzerine Erdoğan, “Özellikle YPG ile ilgili konuyu çok ama çok yakından takip ediyoruz. Şam yönetiminin bu konudan dikkatini ayırmaması önemli. Çünkü şu anda konuşmaları gereken çok konu var. Onları bu konuya odaklandırmaya çalışıyoruz” cevabını verdi.

‘Anneler Günü’nde yaşamına son vermişti: Eşinden sonra kayınvalidesi de tutuklandı

Ordu’da ‘Anneler Günü’nde yaşamına son veren Arzu Ay’ın, kayınvalidesi ‘Geline karşı eziyet’ suçundan tutuklandı.

Jandarma lokali ve lojmanlar bölgesinde bomba ihbarı

Ankara’nın en merkezi yerlerinden Gençlik Caddesi’ndeki Jandarma Sosyal Tesisleri ile lojmanların olduğu yerde bomba ihbarı yapıldı. Olay yerine çok sayıda ekip sevk edilirken yollar trafiğe kapatıldı, bomba araması yapıldı.