Dünya Bankası’ndan deprem bölgesine ilave finansman

“`html

Türkiye ve Orta Asya’da Finansal İşbirliği: Dünya Bankası ve IFC’nin Vizyonu

Humberto Lopez ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, İstanbul’da gerçekleştirdikleri basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundular.

Lopez, Dünya Bankası ve IFC’nin global çerçevede aynı şehirlerde iş birliği yaptığını belirterek Türkiye’de durumun farklı olduğunu ifade etti. “Dünya Bankası’nın merkezi Ankara’da, IFC’nin merkezi ise İstanbul’dadır,” dedi.

Programlarının, ülkelerdeki toplumsal gelişmeyi destekleme ve hızlandırma amacı taşıdığını aktaran Lopez, “Bizim hedefimiz, büyümeyi toplumun tüm kesimlerine ulaştırmak ve dayanıklılığı artırmaktır,” dedi.

Lopez ayrıca, Türkiye’de kamu ve özel sektör iş birlikleri ile yürütülen projelere dikkat çekerek, verimliliği artırmaya yönelik çalışmalara yoğunlaştıklarını vurguladı.

Türkiye’nin deprem bölgelerinde yürütülen altyapı, sağlık ve su dağıtım sistemleri gibi projelere de işaret eden Lopez, “IFC olarak depremden etkilenen özel sektör firmalarına nakit desteği sağlamaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor,” şeklinde konuştu.

Lopez, deprem bölgesindeki sanayi ve tarım projelerinin önemine de dikkat çekerek, “Bu yıl için 1 milyar dolarlık ek kaynak ayırarak toplamda 4 milyar dolara ulaşmış olacağız,” dedi.

Türkiye’nin Stratejik Altyapı Projeleri

Lopez, Türkiye’nin Orta Koridor, Kalkınma Yolu Projesi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki demir yolu projeleri gibi büyük altyapı projeleri ile geniş bir coğrafyayı birleştirme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Dünya Bankası’nın, Türkiye’nin elektrikli demir yolu taşımacılığını arttırma hedefi doğrultusunda 660 milyon dolarlık finansman sağladığını hatırlatan Lopez, “Bu sadece düşük karbon emisyonlarıyla ilgili değil, doğu-batı arasındaki maliyetlerin de azaltılması gerekiyor,” dedi.

Lopez, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde mevcut kara yolunun yanı sıra raylı sistemin geliştirilmesi için de destek hizmetlerine devam ettiklerini belirtti.

Türkiye Bir Referans Noktası

IFC Direktörü Wiebke Schloemer, Türkiye’nin Dünya Bankası Grubu içerisindeki kritik konumuna dikkat çekerek, “Türkiye ve bölgedeki kalkınma bankaları ile iş birliği yapıyoruz,” dedi.

Schloemer, Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “Türkiye başarılı örnekler sunuyor ve diğer ülkeler için bir model olabilir,” ifadesini kullandı.

Schloemer, deprem bölgesindeki özel sektör desteklerine değinerek, “Amacımız ekonominin canlı kalması, üretimin sürmesi ve istihdamın devam etmesi,” şeklinde açıkladı.

Türk özel sektörünün uyum yeteneğini ve ekonomik avantajlarını da belirten Schloemer, “Türkiye’nin stratejik konumu ve genç iş gücü, ülke ekonomisi için büyük bir artı olarak değerlendirilmektedir,” dedi.

Yatırımcıların Türkiye’ye Bakışı

Schloemer, Türkiye’nin makroekonomik istikrarı ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu gelişmelerin yabancı yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildiğini belirtti. “Öngörülebilirlik, yatırımcılar için kritik öneme sahiptir,” dedi.

Jeopolitik riskler hakkında da değerlendirmede bulunan Schloemer, “Bu riskler tüm gelişmekte olan pazarlar için geçerlidir ve bu risklerin ortadan kaldırılması zordur,” şeklinde konuştu.

Özellikle son 18-19 ayda alınan istikrar önlemlerinin etkisinin hissedilmeye başlandığını belirten Schloemer, “CDS oranlarındaki düşüş dikkat çekici bir gelişmedir,” dedi.

Türkiye’nin Ekonomik Performansı İzleniyor

2025 tahminleri ve yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısına ilişkin sorulara Schloemer, “Yatırımcılar Türkiye ekonomisini dikkatle izliyor,” yanıtını verdi.

“Türkiye büyük bir ekonomi ve uluslararası finans merkezleri tarafından ilgiyle takip ediliyor. Ekonomik potansiyeli ve fırsatlarıyla Türkiye, uluslararası alanda da önemli bir konumda” sözlerini ekledi.

Enflasyon Beklentileri

Wiebke Schloemer, ekonomik politikaların dalgalanmasının yatırımcı güveni üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğini dile getirerek, bu nedenle sürdürülebilir bir ekonomik planlamanın önemli olduğunu vurguladı.

“Enflasyonla ilgili spesifik bir rakam veremesem de, önemli bir düşüş beklediğimizin altını çizerim,” diyerek sözlerini noktaladı.

“`

Related Posts

Son tarih 31 Temmuz: 3,2 milyon kişinin ehliyeti geçersiz sayılabilir

Son tarih 31 Temmuz: 3,2 milyon kişinin ehliyeti geçersiz sayılabilir

Altın güne yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Zirai don vurdu kiraz yemeden bitti

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk havanın vurduğu kiraz ağaçlarında verim ülke genelinde yüzde 70-80 oranında azaldı. Son hasadın yapıldığı kirazda iç piyasada kiraz mevsimi geçerken hala evlere kiraz girmedi; ihracata da gönderilecek ürün kalmadı.

Mevduat faizleri rekor seviyede seyrediyor: 500 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar oldu?

Mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş yatırımcıların ilgisini artırdı. Merkez Bankası’nın temmuz ayındaki faiz kararı öncesi beklentiler piyasaya yön veriyor. Bankaların sunduğu oranlar, kısa vadeli getirilere etki ediyor. Peki 500 bin TL’nin aylık mevduat faizi getirisi ne kadar? En yüksek faiz oranlarını hangi banka veriyor? İşte banka banka en yüksek faiz oranı sunan bankaların listesi…

Almanya’da konut inşaat maliyeti enflasyonu solladı

Konut sıkıntısının yaşandığı Almanya’da konut inşaatı maliyetinin genel enflasyondan daha hızlı arttığı bildirildi.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.