Reel Kesim Güven Endeksi ocakta arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ocak Ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son açıklamasında Ocak ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni paylaştı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1745 iş yerinin verileri toplu olarak değerlendirildi.

Reel Kesim Güven Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya kıyasla 1,8 puan artarak 100,9 seviyesine yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 0,1 puan azalarak 102,6 oldu.

Anket kapsamında elde edilen verilere göre, sabit sermaye yatırım harcamaları, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek 3 aydaki üretim hacmi endeksi artış gösterirken, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek 3 aydaki toplam istihdam ve genel gidişat değerlendirmeleri azalış gösterdi.

ÜFE Beklentisi Yüzde 41,2’ye Geriledi

Önümüzdeki 3 ayda maliyetlerin artacağını öngörenler ile son 3 ayda artış yaşandığını belirtenler lehine olan eğilim güçlendi. Aynı dönemde, gelecek 3 aydaki satış fiyatı artış beklentileri ve yıllık ÜFE beklentisi de azalış gösterdi.

Anket sonuçlarına göre, 2025 yılı Ocak ayında iş yerlerinin yüzde 52,9’u üretimlerini kısıtlayan bir faktör bulunmadığını ifade ederken, yüzde 14,6’sı talep yetersizliğinin en büyük kısıtlayıcı faktör olduğunu bildirdi. İş gücü yetersizliği, ham madde-ekipman kıtlığı, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler de sırasıyla önemli kısıtlayıcı unsurlar arasında yer aldı.

Katılımcıların içinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, geçen aya göre daha kötümser oldukları gözlendi.

Related Posts

Son tarih 31 Temmuz: 3,2 milyon kişinin ehliyeti geçersiz sayılabilir

Son tarih 31 Temmuz: 3,2 milyon kişinin ehliyeti geçersiz sayılabilir

Altın güne yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne yükselişle başladı: Gram ne kadar oldu?

Zirai don vurdu kiraz yemeden bitti

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk havanın vurduğu kiraz ağaçlarında verim ülke genelinde yüzde 70-80 oranında azaldı. Son hasadın yapıldığı kirazda iç piyasada kiraz mevsimi geçerken hala evlere kiraz girmedi; ihracata da gönderilecek ürün kalmadı.

Mevduat faizleri rekor seviyede seyrediyor: 500 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar oldu?

Mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş yatırımcıların ilgisini artırdı. Merkez Bankası’nın temmuz ayındaki faiz kararı öncesi beklentiler piyasaya yön veriyor. Bankaların sunduğu oranlar, kısa vadeli getirilere etki ediyor. Peki 500 bin TL’nin aylık mevduat faizi getirisi ne kadar? En yüksek faiz oranlarını hangi banka veriyor? İşte banka banka en yüksek faiz oranı sunan bankaların listesi…

Almanya’da konut inşaat maliyeti enflasyonu solladı

Konut sıkıntısının yaşandığı Almanya’da konut inşaatı maliyetinin genel enflasyondan daha hızlı arttığı bildirildi.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.