Sayıştay denetimlerinde toplam 8 bin 755 hata ve bulgu belirlendi

İktidar belediyeler üzerinde denetim ve hukuki baskıyı artırırken bakanlıklar ile kamu kurumlarının durumunu Sayıştay raporları ortaya koydu. Buna göre ihaleler gerektiği gibi yapılmıyor, iç denetim mekanizması sağlıklı işlemiyor. Sayıştay, bakanlıklar, belediyeler, düzenleyici kurumlar dahil 566 kamu idaresinde denetim gerçekleştirdi. Raporların 327 adedi TBMM’ye geçen yılın sonunda sunuldu. Kurum taşınmazlarına ilişkin muhasebe kayıtlarından, ihale kanununa aykırı işlemlere, çalışanların kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmamasına kadar 2022 yılında belirlenen 7 bin 836 mevzuata aykırı işlem sayısı 2023 yılında 8 bin 755’e çıktı. Kurumların yarısından fazlasında iç denetim mekanizmasının da sağlıklı işlemediği belirlendi.

ŞEFFAF DEĞİL

Sayıştay kamu idareleri denetimlerinde 8 bin 755 hata ve bulgu belirledi. Sayıştay, 2 bin 226 adet mali tabloları etkileyen hata, 6 bin 216 mevzuata aykırı bulgu, 273 adet de mali yönetim ve iç denetime ilişkin hata belirledi. 234 kamu kurumu da bütçe hedef ve gerçekleşmeleri arasındaki farkın nedenlerini açıklamadı. 131 kurum kredi, bağış gibi kaynaklarını gizledi. 18 kurum ödeneklerini doğru kaydetmedi ve 19 kurumun da bütçe gerçekleşmeleri gerçeği yansıtmadı. İdarelerden 63’ü bütçe hedeflerini doğru yansıtmadı. 18’i yıl sonu ödeneklerini doğru kaydetmedi, 19’unun da bütçe gerçekleşmelerinin gerçeği yansıtmadığı belirlendi.

Hazırlanan raporda “Gerekli özenin gösterilmemesi nedeniyle ihale süreçlerinde gecikmelerin yaşanması, iptal edilmesi ve belirlenen yeterlilik kriterini karşılamayan yüklenicilerin seçilmesi gibi sorunlar yaşanmaktadır” notu düşüldü.

Related Posts

TCMB yoğun gündeme hazırlanıyor: Merkez Bankaları mayısta ekonomiye yön cerecek

Küresel ekonomide artan belirsizlik, merkez bankalarının kararlarını doğrudan etkiliyor. Mayıs ayında birçok ülkenin faiz adımları yakından izlenecek. Para politikalarında izlenecek yön, piyasalar açısından kritik önem taşıyor.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Nisan ayında fiyatı en fazla artan ürün markette havuç, üreticide kuru kayısı oldu

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, nisan ayı üretici market fiyatları ile girdi maliyetlerindeki değişimlere ilişkin, “Nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 256 ile havuçta görüldü” ifadelerini kullandı.

‘Yatırımı çok güçlü destekleyeceğiz’

Enflasyonun Merkez Bankasının hedef patikası içerisinde kalacağının altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, “Programda herhangi bir değişikliğe ihtiyaç yok. Büyümede bir yavaşlama söz konusu olabilir. Yatırım ayağını çok güçlü destekleyeceğiz” dedi.

TCMB Başkanı Karahan’ın Meclis’e sunum yapacağı tarih belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 6 Mayıs’ta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapacak. Karahan’ın, küresel ekonomik gelişmeler, enflasyon ve para politikası üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

Tahıl ambarı ranta kurban edilecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Bu bölge ayçiçeği, tahıl deposu. İstanbul’u, Marmara’yı besleyen bir tarım bölgesi. Burayı rant uğruna talana açarsanız kıtlık çekeriz” dedi.

Bakan Şimşek’ten Kur Korumalı Mevduat açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek sosyal medya hesabında Kur Korumalı Mevduat ile ilgili açıklamalarda bulundu.