Yapay balık etine ilk onay: Restoran menüsünde yerini aldı

FDA, Laboratuvar Ortamında Üretilen Balık Ürünleri İçin Güvenlik Sürecini Onayladı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), laboratuvar ortamında hücre kültürüyle üretilen balık ürünleri için ilk kez bir güvenlik sürecini onayladı. Bu gelişmeyle birlikte Wildtype adlı şirket, FDA’dan hücreyle yetiştirilen hayvansal ürünler satmak için onay alan dördüncü firma oldu.

Wildtype’ın laboratuvar ortamında ürettiği somon balığı artık Oregon eyaletinin Portland kentindeki bir restoranda sipariş edilebiliyor.

Wildtype’tan yapılan açıklamaya göre, FDA’nın gönderdiği resmi yazıda, yetiştirilen somonun “benzer gıdalar kadar güvenli olduğu konusunda hiçbir soru işareti olmadığı” belirtiliyor. Bu yazı, FDA’nın laboratuvarda üretilen hayvansal ürünler için yürüttüğü onay sürecinde nihai adımı temsil ediyor.

Onayın Anlamı

FDA, hücreyle yetiştirilen ürünler arasından sadece deniz ürünlerini düzenlemekten sorumlu. Kırmızı et gibi ürünlerde yetki, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ile paylaşılıyor.

FDA’nın bu tür güvenlik danışmanlığı süreci şirketler için gönüllü olsa da, pazarlanabilirlik açısından büyük önem taşıyor. Biyoteknoloji patentleri konusunda uzman hukukçu Dr. Emily Nytko-Lutz, şirketlerin ürünü “güvenli ilan etmesi” için başka yolların da bulunduğunu, ancak FDA’dan alınan “Soru Yok” (No Questions) mektubunun daha dengeli ve güven verici bir seçenek olduğunu belirtti.

Beş Restoran Sırada

Wildtype’ın somon balığı şu anda Portland’daki Haiti mutfağıyla tanınan Kann restoranında menüye girdi. Şirket ayrıca ürünü sunacak beş yeni restoran için bekleme listesi oluşturdu.

Wildtype, ABD’de kültürlenmiş tavuk satışı iznine sahip olan Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin ardından, pazara giren dördüncü üretici oldu. Diğer bir şirket olan Mission Barns ise kültürlenmiş domuz yağı için FDA’dan onay aldı ancak USDA onay sürecini bekliyor.

Sekiz Eyalette Yasak

Öte yandan, bazı eyaletlerde durum daha karmaşık. Hücreyle üretilen et ürünleri siyasi tartışma konusu haline gelirken, sekiz ABD eyaleti laboratuvar ortamında üretilen et satışını yasakladı. Teknolojinin ilerleyişi, eyaletler düzeyinde yasal ayrışmaları da beraberinde getiriyor.

Laboratuvar ortamında yetiştirilen ürünler, halk arasında genellikle “yapay et” diye biliniyor. Ancak teknik olarak “hücre kültürüyle üretilmiş et”, “laboratuvar ortamında üretilmiş et” ya da “kültürlenmiş et” daha doğru ve bilimsel tanımlamalar. Zira hücreyle üretilmiş etler gerçek hayvan hücrelerinden elde ediliyor.

Related Posts

DEM Parti’den, Kurtulmuş’a ‘komisyon’ çağrısı: ‘Bir an önce kurulmalı’

DEM Partili Sezai Temelli, “27 Şubat’ta bir açıklama geldi Öcalan’dan, 12 Mayıs’ta PKK kendini feshedeceğini, silahları bırakacağını açıkladı. Sonrasında hiçbir şey yok. Artık adım atma zamanıdır. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş bu konuda inisiyatif alacağını söyledi, bekliyoruz. Numan Kurtulmuş’a çağrı yapmak istiyorum: Bu meseleye özgü bir komisyonun çalışması önemlidir. Bu siyasetin en önemli sorumluluğudur” dedi.

Rusya: Ukrayna’ya 2 bin 239 asker cenazesi teslim etmeye hazırız

Rusya: Ukrayna’ya 2 bin 239 asker cenazesi teslim etmeye hazırız

CHP’den MHP’ye “yüz kızartıcı suç” yanıtı: Halkın her şeyini çalıyorsunuz, asıl yüzü kızarması gereken sizlersiniz

CHP’den MHP’ye “yüz kızartıcı suç” yanıtı: Halkın her şeyini çalıyorsunuz, asıl yüzü kızarması gereken sizlersiniz

‘Cübbeli Ahmet’ten ‘zirai don’ açıklaması: ‘Zina yapıyorlar!’

Ahmet Mahmut Ünlü, Malatya’da Nisan ayında yaşanan ve kayısıyı vuran zirai don olayını zinaya bağladı.

Çiftçiler isyan etti, tarlada kilosu 25 liradan 7 liraya kadar düştü

Hasadın sürdüğü coğrafi işaret tescilli Adana karpuzunun tarlada kilogram fiyatı 7 liraya kadar düştü. Türkiye karpuz üretiminin ortalama yüzde 20’sinin gerçekleştirildiği Adana’da tescilli ürünün hasadı sürüyor

Başdanışman Oktay Saral’a Saadet’ten ‘Kürecik’ yanıtı: Kuru kuruya tweet ile bu iş olmuyor

Başdanışman Oktay Saral’a Saadet’ten ‘Kürecik’ yanıtı: Kuru kuruya tweet ile bu iş olmuyor