YKS tercihlerinde kolaylık sağlayacak sistem: Parmak iziyle yetenek ve meslek rehberliği

Kentteki bir yazılım firması, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle YKS sonrası tercih sürecinde öğrencilere yönelik parmak izinden yetenek analizi hizmeti sundu. Çalışma kapsamında adayların parmak izinden yapılan analizle, hangi mesleklere yatkın oldukları belirlendi. Proje, Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine uygulandı. Hazırlanan raporlar doğrultusunda öğrenciler, kendilerine uygun alanlara yönelik tercih yaptı.
Projenin sahibi Hacı İsmail Çıngı ve ekibi, 6 yıllık çalışmayla parmak izi analizinden öğrencilerin yeteneklerini belirleyen PAPBİL yazılımını geliştirdi. En az 3 yaş itibarıyla genetik zeka ve yetenek türünü tespit eden sistem, zeka türüne göre öğrenme yöntemleri, spor, sanat ve mesleki kariyer planı öneriyor. Yaklaşık 10 dakikada kişinin ‘kilit becerileri’ ortaya çıkaran program, yeteneklerin erken keşfiyle gelişim sürecini hızlandırıyor. Özellikle YKS sonrası, adayların doğru bölüm ve meslek seçimine katkı sağlıyor.

Biyometri analizi, adayların yetenekleri doğrultusunda kariyer planlaması yapmalarına yardımcı oluyor

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Eğitim Bilimleri ve Kriminoloji Uzmanı Hacı İsmail Çıngı, “Biz biyometri analizi yapıyoruz. Biyometriği kısaca anlatırsak insanların sesi, göz retinası, yüz tipi, parmak izleri biyometridir. Biz, parmak izlerinin kalıtsal boyutlarını araştıran, analiz eden gayet de büyük bir ekibin geliştirdiği bir yazılımı kullanıyoruz. 2016’dan beri bugüne kadar geliştirdiğimiz bu yazılımda artık eğitim teknolojileri planlamasında kullanılacak bir yazılımımız var.

Bu yazılım şimdiye kadar 8 tane uluslararası ödül aldı. En son 2024’te TEKNOFEST Türkiye birinciliği ödülü aldı.

Bugün Sivas Bilişim Lisesi’nde çocukların kariyer planlamasına destek olmak için burada bulunuyoruz. Kariyer planlaması konusunda çocuklar olabildiğince heyecanlı. Bir taraftan da üniversite sayısının ve bölümlerin çok olmasından dolayı kafaları karışık. Kendilerinin farkında olan öğrencilerin yanında kendilerinin farkında olmayan, tamamen ailenin yönlendirmesi ya da popüler meslekleri tercih etsem mi düşüncesiyle tam bir karmaşa içindeler. Dolayısıyla
biz burada aslında onun genetik potansiyelini ortaya çıkaran bir yazılımla yaptığımız analiz sonucunda ortalama 30 sayfa raporla diyoruz ki ‘sen masa başı işine uygun değilsin’, bu kadar. Aslında çok net. Örnek veriyorum, çocuğun kafasında kesinlikle mühendislik var. Sen mühendis olamazsın demiyoruz. Mühendislik tercih edeceksen de hareketli bir mühendislik yani, yeri geldiğinde masadan kalkıp diğer insanlarla haşır neşir olabileceği, konuşabileceği, sahada dolaşabileceği kısımlara yönlendiriyoruz. Onun haricinde mühendis olmak istiyor, onun uzamsal zekasının fazla olduğunu gördüğümüzde diyoruz ki sen projelerde, çizimlerde daha başarılı olursun diyerek yönlendiriyoruz. Yaptığımız iş aslında çocuğun yeteneklerinin farkında olan kısımların doğru yönlendirilmesidir”
dedi.

Parmak izi verisi, otomatik formüllerle kişilik ve meslek analizine dönüşüyor

Geliştirilen projenin detaylarından bahseden Çıngı
, “Özetleyecek olursak 10 parmağı okuyan, tarayan ondan sonra bunu analiz edip formüle dönüştüren bir sistem. Henrigalton parmak istatistik sistemindeki formüller kullanılarak, uluslararası tekniklerle parmak izindeki kodlara bizim de eklediğimiz kodlardan oluşuyor. Yani özetle parmak izleri tarandığında bu görselin yerine otomatikman bir formül geliyor. O formül referans alanındaki meslek grubu, referans aralığındaki yetenek ve hobiler gibi onlarca kişilik özellikleri oluşuyor ve otomatikman sistem diyor ki mantık, matematik, zeka.
Dolayısıyla aslında biz burada bir öngörüde ya da çocukla alakalı bir varsayımda bulunmuyoruz. Şimdiye kadar ki çok iyi matematikçilerin, çok iyi beden eğitimi, çok iyi sportif becerisi, işitsel zeka, sosyal zeka, lider zeka gibi insanların formüllerine dayanan bir sistemimiz var.
20 binden fazla birey üzerine yapılan testler sonucunda geçerlilik, güvenilir katsayısı gayet yüksek olan bir test geliştirdik
. Birine yaptığımız testten onun hiçbir kişisel verisi, parmak izi ya da herhangi bir bilgisi bizde kalmıyor. Sistem otomatikman onları yok ediyor” diye konuştu.

Projenin hedefi öğrencilerin becerilerini ortaya çıkarmak

Proje okulu olan Sivas Bilişim Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin başarıları için çalışmalara devam ettiklerin belirten Sivas Ticaret Sanayi Odası Başkanı Zeki Özdemir ise “Öncelikle Bilişim Lisesi bizim proje okulumuz. Bizim Sivas’taki Teknik Anadolu Lisesi ile Bilişim Lisesi tabiri caizse ortak çalışmalar yürüttüğümüz okulumuz. Ve bundan da biz çok memnunuz. Çok başarılı bir okul Bilişim Lisesi. Biraz önce aldığım bilgilere göre burası yüzde 11’lik dilimlerde öğrenci almış bir okulumuz. Bunun için buradan mezun olan öğrencilerimizden en iyi şekilde meslek edinmeleri ve doğru tercihler yapabilmeleri konusunda bizim tavsiyelerimiz ve önerilerimiz oluyor ve olacaktır. Bizim Sivas Cumhuriyet Üniversitemizin Teknokent’inde böyle bir proje yürüten arkadaşlarla Bilişim Lisesi’ndeki öğrencilerimizin tercih aşamasında nasıl bir yol izlemeleri gerektiği hususunda, bilimsel bir bağlantıyla ve onlara yol göstermek adına bu projeyi birlikte yürüttük ve burada konuyu gündeme getirip öğrencilerimizin üniversitelerini, daha doğrusu mesleklerini seçerken kendi kişisel bilgi ve becerilerinin ne olduğunu ortaya çıkarmayı amaç edindik” ifadelerini kullandı.

Tercih sürecindeki öğrenciler ise kendi bilgi ve becerilerini ortaya çıkararak yapılan analizin ardından kararlarını vereceklerini belirtti.

Related Posts

Prens Harry ve Meghan Markle yeni Netflix projesinde bir arada olacak

Prens Harry ve Meghan Markle yeni Netflix projesinde bir arada olacak

DGS’ye girenlere önemli hatırlatma: Son tarih 31 Temmuz

2025 Dikey Geçiş Sınavı’na (2025-DGS) giren adaylara ÖSYM’den önemli bir uyarı var. ÖSYM; adaylara, değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılması istedikleri eğitim bilgilerini kontrol etmeleri uyarısında bulundu.

Kocaeli’de bugün siren sesi duyulacak! Valilik uyardı: Kocaeli’de neden siren çalıyor?

Kocaeli’de 4 Temmuz 2025 Cuma günü il genelinde siren sesleri yankılanacak! Kocaeli Valiliği ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), vatandaşları paniğe kapılmamaları konusunda uyardı. AFAD ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli ve milli İkaz ve Alarm Sistemi’nin testi kapsamında yapılacak bu uygulama, 60 saniye sürecek düz siren sesi ve “Dikkat Dikkat, İlimizde Kurulan İkaz ve Alarm Sisteminin Test Yayınıdır. Lütfen Panik Yapmayınız!” anonsuyla gerçekleşecek. Peki, 4 Temmuz Kocaeli’de siren sesi neden çalıyor?

SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL ALIMI 2025 (2. ETAP SON DURUM) | Sağlık Bakanlığı 18 bin sözleşmeli personel alımı ne zaman, işçi alımı başvurusu başladı mı? Başvuru şartları ve tarihi için önemli detay!

Sağlık Bakanlığı 2. etap personel alımı başvurusu 2025, son gelişmeler ile takip ediliyor. Mayıs ayında yapılan 15.342 sözleşmeli personel istihdamının ardından gözler bir sonraki personel ve işçi alımına çevrildi. 02-08 Mayıs 2025 tarihleri arasında tercihleri alınan KPSS-2025/4 Sağlık Bakanlığının sözleşmeli sağlık personeli pozisyonlarına yerleştirme işlemleri tamamlandı. Başvuru ve tercih kılavuzu ile beraber, Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanı alımı kadro ve branş dağılımları ile başvuru şartları ve özel koşullar gibi detaylar ilan edilecek. 2025 yılı Sağlık Bakanlığı personel alımı ilerleyen haftalarda gerçekleşecek. Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Memişoğlu, yeni personel alımı için tarih verdi. Hemşire, diyetisyen, sağlık teknikeri, teknisyen, tıbbi sekreter ve büro personeli gibi çeşitli kadrolarda yapılacak atamalar ÖSYM KPSS tercih kılavuzunda belli olacak. Peki, Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman, başvurular başladı mı? İşte, Sağlık Bakanlığı 18 bin per

Aşure ayı ne zaman, hangi ayda başlıyor ve bitiyor? 2025 Aşure Günü için Diyanet’in Hicri Takvim bilgileri

Aşure Günü’nün tarihi, 2025 yılı için mübarek Ramazan ayı sonrası aranan başlıklarından oldu. Manevi heyecan yaşayan Müslümanlar, “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan bu önemli gün için beklemeye başladılar. Diyanet 2025 takviminde, Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihleri yer aldı. Muharrem’in onuncu günü olan aşure günü oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnet olarak belirtiliyor. Peki, Aşure Günü ne zaman? İşte, Muharrem ayı orucu ve Aşure Günü hakkında bilgiler.

Barış Manço’nun kardeşi İnci Manço İlbay vefat etti

Barış Manço’nun kardeşi İnci Manço İlbay vefat etti