Kızartma yapmak çok daha pratik bir yöntem olsa da ocak ve etrafına zarar olarak dönebilir. Genellikle kızartma yaptıktan sonra etrafa yayılan yağ lekeleri olur. Sıçrayan yağı temizlemek ise bambaşka bir meseleye dönüşür.
Kızgın yağ, yalnızca etrafa sıçramaz. Bazı anlarda tenimize sıçrayan yağ da ciddi yanıklara neden olabiliyor. Yapım aşaması kabusa dönen kızartma işleminin bu zorlayıcı yönünden kurtulmak ise bu yöntemle çok basit.
Herhangi bir yiyeceği kızartırken yağ sıçramaya başlıyorsa bunun en büyük nedeni sudur. Kızartma tavasında kalan veya yağın içine sıçrayan su kızartma işlemi boyunca yağın sıçramasına neden olur. Bu nedenle yağ ve suyun temas etmediğine emin olun.
Kızartma yağını sudan uzak tutarken aynı dikkati kızartacağınız besinler için de uygulamanız gerekir. Yağ ile birleşecek besinler nemli kalmamalı. Kuruttuktan sonra tavaya aldığınızda yağ sıçraması yaşamazsınız.
Eğer aynı yağı tekrar kullanıyorsanız yağ sıçrayabilir. Önceki kızartma işleminde tavanın içinde kalan kalıntılar çok fazla kızardıklarından yağ sıçramalarına neden olur. Önlem alınmadığında ufak kalıntılar bile büyük sıçramalara yol açar.
Kızartma yaparken yağ sıçratmamak için en etkili yöntemler ekmek içi ve tuz kullanmak. Tavaya koyduğunuz yağ kızarmaya başlamadan önce iki üç parça ekmek için atın.
Aynı şekilde tuz da ilave edebilirsiniz. Yağ kızmadan önce eklediğiniz tuz ve ekmek içi sıçramayı önleyerek kızgın yağı dengeler. Her ikisi de yağın sıcaklığını almak için etkili yöntemlerdir.
Kızartma yaparken yağ sıçratmamak için bir başka tüyo da yağa bir miktar un ilave etmek. Un, kızarmış yağı yatıştırmak için etkili bir yöntem olabilir.