Yapay balık etine ilk onay: Restoran menüsünde yerini aldı

FDA, Laboratuvar Ortamında Üretilen Balık Ürünleri İçin Güvenlik Sürecini Onayladı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), laboratuvar ortamında hücre kültürüyle üretilen balık ürünleri için ilk kez bir güvenlik sürecini onayladı. Bu gelişmeyle birlikte Wildtype adlı şirket, FDA’dan hücreyle yetiştirilen hayvansal ürünler satmak için onay alan dördüncü firma oldu.

Wildtype’ın laboratuvar ortamında ürettiği somon balığı artık Oregon eyaletinin Portland kentindeki bir restoranda sipariş edilebiliyor.

Wildtype’tan yapılan açıklamaya göre, FDA’nın gönderdiği resmi yazıda, yetiştirilen somonun “benzer gıdalar kadar güvenli olduğu konusunda hiçbir soru işareti olmadığı” belirtiliyor. Bu yazı, FDA’nın laboratuvarda üretilen hayvansal ürünler için yürüttüğü onay sürecinde nihai adımı temsil ediyor.

Onayın Anlamı

FDA, hücreyle yetiştirilen ürünler arasından sadece deniz ürünlerini düzenlemekten sorumlu. Kırmızı et gibi ürünlerde yetki, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ile paylaşılıyor.

FDA’nın bu tür güvenlik danışmanlığı süreci şirketler için gönüllü olsa da, pazarlanabilirlik açısından büyük önem taşıyor. Biyoteknoloji patentleri konusunda uzman hukukçu Dr. Emily Nytko-Lutz, şirketlerin ürünü “güvenli ilan etmesi” için başka yolların da bulunduğunu, ancak FDA’dan alınan “Soru Yok” (No Questions) mektubunun daha dengeli ve güven verici bir seçenek olduğunu belirtti.

Beş Restoran Sırada

Wildtype’ın somon balığı şu anda Portland’daki Haiti mutfağıyla tanınan Kann restoranında menüye girdi. Şirket ayrıca ürünü sunacak beş yeni restoran için bekleme listesi oluşturdu.

Wildtype, ABD’de kültürlenmiş tavuk satışı iznine sahip olan Upside Foods ve Good Meat şirketlerinin ardından, pazara giren dördüncü üretici oldu. Diğer bir şirket olan Mission Barns ise kültürlenmiş domuz yağı için FDA’dan onay aldı ancak USDA onay sürecini bekliyor.

Sekiz Eyalette Yasak

Öte yandan, bazı eyaletlerde durum daha karmaşık. Hücreyle üretilen et ürünleri siyasi tartışma konusu haline gelirken, sekiz ABD eyaleti laboratuvar ortamında üretilen et satışını yasakladı. Teknolojinin ilerleyişi, eyaletler düzeyinde yasal ayrışmaları da beraberinde getiriyor.

Laboratuvar ortamında yetiştirilen ürünler, halk arasında genellikle “yapay et” diye biliniyor. Ancak teknik olarak “hücre kültürüyle üretilmiş et”, “laboratuvar ortamında üretilmiş et” ya da “kültürlenmiş et” daha doğru ve bilimsel tanımlamalar. Zira hücreyle üretilmiş etler gerçek hayvan hücrelerinden elde ediliyor.

Related Posts

İBB’den metro kredileriyle ilgili açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), metro projeleri için sağlanan dış kredilerin amacı dışında kullanıldığı iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Manisa İl Başkanı Özalper’den Ferdi Zeyrek mesajı: Bundan böyle hizmetlerin ve hayallerin yol haritamız, ailen ailemizdir…

Manisa İl Başkanı Özalper’den Ferdi Zeyrek mesajı: Bundan böyle hizmetlerin ve hayallerin yol haritamız, ailen ailemizdir…

Madleen (Nun’un Gemisi) Gemisine İsrail Müdahale Etti!

Gazze’ye insani yardım için yola çıkan Madleen Gemisini İsrail Ordusu müdahale etti, aktivistler kaçırıldıklarını öne sürerken, uluslararası toplumdan tepkiler var. 

NATO uçakları Rusya’ya karşı alarma geçti: ‘Şu ana kadar görülmüş en büyük hava taarruzu’

NATO, Rusya’nın Polonya sınırına yakın Batı Ukrayna’ya en büyük saldırısını başlatmasının ardından savaş uçaklarını harekete geçirdi. NATO’nun Rus uçak ve füzelerine karşı hamlesi, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin transatlantik ittifakına “Moskova’dan gelen tehditlere” yanıt olarak hava ve füze savunma kapasitesini “yüzde 400 artırma” çağrısı yapacağı iddialarının ardından geldi.

Akit yazarı, hayat pahalılığına isyan etti: ‘Kusura bakma ey hükumet, bu şekilde devam ederse…’

İktidara en yakın gazetelerden Akit’te köşe yazıları yazan İdris Günaydın hayat pahalılığına isyan etti. Pahalılığından dolayı karpuz alamadığı için dilim karpuz almak zorunda olduğunu söyleyen Günaydın, “Kusura bakma ey hükumet, bu şekilde devam ederse gelecek seçimi hiç umutlu görmüyorum” ifadelerini kullandı.

Trump yönetimi, Los Angeles’taki protestoya Ulusal Muhafızlar ile müdahale edecek

Trump yönetimi, Los Angeles’taki protestoya Ulusal Muhafızlar ile müdahale edecek